Let’s get spooky: Halloween filmski maraton
Let’s get spooky: Halloween filmski maraton

Let’s get spooky:
Halloween filmski maraton

Još jedna nedelja, još jedan filmski maraton, ali ovog puta – it’s a special one. Datum koji imamo na umu, pa od prošle godine čim je prošao, polako se bliži. Imamo manje od deset dana do 31. oktobra, pa je vreme da izađemo iz prošlonedeljnjeg romantičnog raspoloženja, jer je zvanično spooky season. Halloween je pred nama i zato smo za ovu nedelju pripremili pet filmova koji će vas uvesti u raspoloženje strave.

1. The Love Witch (2016)

The Love Witch u režiji Anne Biller donosi kostime, šminku i kinematografiju koji nameravano donose osećaj niskobudžetnih horor filmova 60ih i 70ih. Elaine, prelepa mlada veštica, u svom gotičkom viktorijanskom stanu pravi čini i napitke, a zatim prilazi muškarcima u pokušaju da ih zavede. Međutim, činima koje rade svoj posao i suviše dobro, Elaine završava sa nizom nesrećnih žrtava. Kada konačno upozna muškarca svojih snova, njen očaj da bude voljena dovešće je do ivice ludila i ubistva. Ekscentričan izgled likova i scenografije, kao i namerna ukočenost u njihovoj glumi i držanju, izazivaju osećaj da gledamo natprosečnu srednjoškolsku produkciju izabrane Halloween predstave, ali na najbolji mogući način.

The Love Witch (2016)
The Love Witch (2016)

2. Sleepy Hollow (1999)

Nijedan dobar Halloween movie maraton, ne bi mogao da prođe bez počasnog spomena (ili dva) nekog Tim Burton filma. Sleepy Hollow spaja Burtunov dar za bizarne i ekscentrične specijalne efekte, zajedno sa vrhunskom izvedbom Johnny Deppa i Christine Ricci, i donosi nam ekranizaciju gotičkog romana The Legend of Sleepy Hollow, američkog pisca Washingtona Irvinga. Čuvena priča o legendarnom konjarniku bez glave, otpočinje kada njujorški detektiv Ichabod Crane biva poslan u Sleepy Hollow da istraži seriju misterioznih smrti u kojima su žrtve pronađene obezglavljene.

Sleepy Hollow (1999)
Sleepy Hollow (1999)

3. Beetlejuice (1988)

Dakle, Tim Burton još jednom, i to sa punim pravom. Beetlejuice je američka fantastična horor komedija sa neverovatnom glumačkom postavom koju između ostalog čine Alec Baldwin, Catherine O’Hara, Winona Ryder i Michael Keaton. Preminuli par koji kao duhovi proganjaju svoj nekadašnji dom, suočavaju se sa izazovom da uplaše nepodnošljive nove vlasnike. U očaju, „nemrtvi“ mladenci kontaktiraju Beetlejuicea, odvratnog i prevrtljivog „bio-egzorcistu“ iz Donjeg sveta, koji ima svoj dijabolični plan.

Beetlejuice (1988)
Beetlejuice (1988)

4. The Craft (1996)

Neuredna kosa, crni karmini, kožne ogrlice za pse i pirsinzi – The Craft je oličenje vrhunskog tinejdžerskog horor filma iz 90ih. Novopridošlica katoličke srednje škole upada u grupu tinejdžerskih veštica koje praktikuju magiju i vradžbine. Prizivajući razne čini i kletve, koriste svoje moći protiv svih koji se usude da ih pređu – bilo da su učitelji, rivali ili roditelji koji se mešaju.

The Craft (1996)
The Craft (1996)

5. Practical Magic (1998)

Za kraj našeg posebnog Halloween filmskog maratona, Sandra Bullock i Nicole Kidman u cheezy veštičijoj priči iz 90ih, Practical Magic. Sestre Sally i Gillian Owens, rođene u magičnoj porodici izbegavale su veštičarenje, sve do trenutka kada Gillianin dečko neočekivano ne umre. Sestre Owens daju sebi brzi kurs teške magije, i u smelom pokušaju da ga vaskrsnu, nesvesno ubrizgavaju u njegov leš zli duh koji preti da okonča njihovu porodičnu lozu.

Practical Magic (1998)
Practical Magic (1998)

Foto. IMDB

Učitati još
Zatvori