Filmski podsetnik: Šta sve gledamo tokom aprila?
Filmski podsetnik: Šta sve gledamo tokom aprila?

Filmski podsetnik: Šta sve
gledamo tokom aprila?

Mesec april donosi brojne filmske premijere. Bioskopi i popularni streaming servisi nude podjednako bogate repertoare – sledstveno tome, novi podsetnik otvaramo uz ostvarenje Scoop. Film je proistekao iz  intervjua novinarke BBC Newsnighta, Emily Maitlis, i Princa Andrewa – koji ulazi u fokus svetske javnosti nakon saznanja da je provodio vreme u društvu seksualnog predatora, Jeffreyja Epsteina. Šta se dešavalo iza scene i kako je došlo do samog intervjua – otkrićemo 5. aprila na streaming platformi Netflix.

Ghostbusters: Frozen Empire

Peti deo popularne franšize, Ghostbusters, stiže ranije nego što je predviđeno – 11. aprila. Komedija s natprirodnim elementima ujediniće dobro znane likove koji su proslavili serijal sredinom 80-ih i nove koje smo upoznali 2021. godine. Mesto njihovog susreta biće čuvena vatrogasna stanica, dok zaplet nastaje u trenutku kad zle sile uz pomoć davno zakopanog eksponata pokušaju da izazovu novo ledeno doba. Glumačku ekipu čine Finn Wolfhard, Bill Murray, Paul Rudd i Mackenna Grace. Režiju i scenario potpisuju Gil Kenan i idejni tvorac ove franšize – Ivan Reitman.

Priscilla

Kralj rock & rolla, Elvis Presley, i članovi njegove uže porodice večita su inspiracija, kako za književnike, tako i za filmske stvaraoce. Tako je i čuvena rediteljka Sofia Coppola odlučila da na filmsko platno prenese priču o Priscilli Prisley.

Radnja se temelji na memoarima iz 1985. godine, pod nazivom Elvis & Me – dok se u fokusu samog filma nalazi ljubavna veza slavnog para. Jacob Elrodi i Cailee Spaeny tumače glavne uloge, i pružiće nam dublji uvid u turbulentne godine koje su Priscilla i Elvis proveli zajedno. Film će biti dostupan na repertoaru domaćih bioskopa od 11. aprila.

The Color Purple

Čuveni režiser, Steven Spielberg, adaptirao je davne 1985. godine roman The Color Purple u istoimeni film. Skoro četiri decenije nakon kultnog filma snimljen je i mjuzikl – koji ćemo gledati 12. aprila putem streaming platforme HBO MAX.

U središtu radnje nalazi se Celie, siromašna Afroamerikanka, čiji je život ispunjen patnjom i nasiljem koje doživljava od strane očuha i nametnutog supruga. Bez obzira na turobnu svakodnevicu, Celie mašta o boljoj budućnosti, a novo životno poglavlje nastupa u momentu kad nezavisna i otresita džez pevačica Shug Avery uđe u njen život. Glumačku ekipu čine Halle Bailey, Fantasia Barrino, r’n’b zvezde H. E. R. i Ciara. Dok zvezdanu ekipu upotpunjuje Taraji P. Henson, čuvena Cookie Lyon iz serije Empire. Režiju potpisuje Blitz Bazawule.

Civil War

Civil War je, slobodno možemo reći, najiščekivaniji film ove godine. Mnogo je razloga zbog kojih distopijski blockbuster svrstavamo u ovu kategoriju, a glavni jeste glumačka ekipa koju predvodi Kirsten Dunst. Slavnu holivudsku glumicu poslednjih godina nismo gledali u akcionim filmovima, te će ovo biti pravo osveženje, kako za nju, tako i za njene fanove.

U središtu radnje nalaze se Lee, hrabra foto-reporterka, i njene kolege. Nakon što u Vašingtonu i Teksasu izbiju veliki građanski nemiri, ova grupa zarad dobre priče polazi na riskantnu teritoriju. Međutim, njihovo putovanje se, usred podeljene Amerike, pretvara u borbu za život. Film je snimljen u okviru producentske kuće A24, dok režiju i scenario potpisuje Alex Garland, koji se proslavio zahvaljujući filmovima Ex Machina i Annihilation. Civil War u domaće bioskope stiže 18. aprila.

Challengers

Dugoočekivani film, Challengers, u domaće bioskope premijerno stiže 25. aprila. U fokusu ove sportske romantične komedije nalaze se Tashi, Patrick i Art – koje vezuje rivalstvo u tenisu i ljubavnim odnosima. U kom pravcu će otići njihov ponovni susret – to trenutno znaju italijanski sineasta Luca Guadagnino i glumačka ekipa predvođena Zendayom. Jedino je sigurno da nas očekuje intrigantna priča ispunjena besprekornom estetikom.

Memory

Nakon Filmskog festivala u Veneciji, hvaljeni američki film Memory stiže u domaće bioskope 25. aprila. U središtu radnje nalazi se samohrana majka i socijalna radnica, Sylvia. Slučajni susret sa Saulom, čovekom koji pati od ranog oblika demencije, otvara sećanje na bolnu prošlost i menja ustaljenu svakodnevicu junakinje. Glavne uloge tumače Jessica Chastain i Peter Sarsgaard – a njihova gluma prikupila je brojne pozitivne kritike. Režiju potpisuje Michel Franco.

Učitati još
Zatvori