Filmski maraton: Andrew Scott
Filmski maraton: Andrew Scott

Filmski maraton: Andrew Scott

Entuzijastima britansko-irske filmske i televizijske produkcije, ime Andrew Scott poznato je već godinama unazad. Likovi koje je tumačio u serijama Sherlock i Fleabag postali su emblematični za ova dva naslova upravo zahvaljujući njegovim izvanrednim izvedbama. Ipak, šira publika tek sada se upoznaje sa talentom mladog Irca, koji je ostvario zapaženu ulogu u filmu All of Us Strangers – delom zbog svoje izvedbe, a (većim) delom zbog zajedničkog rada sa Paulom Mescalom. Iako smo uvereni da će karijera irskog glumca tek dočekati svoje najblistavije trenutke, izdvojili smo one koji su ga do sada učinili glumce vrednim pažnje.

All of Us Strangers

Ovaj naslov nemoguće je ne pomenuti, s obzirom na to da predstavlja jedno od najiščekivanijih ostvarenja poslednjih meseci. Za svoju izvedbu u filmu, Andrew Scott zavredio je brojne pohvale kako publike tako i kritike, pa čak i nominacije. A kada je ona za BAFTA nagradu izostala, mnogi su se pobunili, uvereni da je Scott neopravdano oštećen. S obzirom na to da tumači naslovnu ulogu, njegova sposobnost da glumom prikaže kompleksne emocionalne sklopove dolazi u prvi plan. Ova veština poznata nam je od ranije, kada smo je postali svesni u seriji Sherlock, a filmom All of Us Strangers Andrew Scott je pokazao da je sa godinama samo postao još bolji u tretiranju slojevitih psiholoških ličnosti.

andrew scott
foto: profimedia

1917

Iako se pojavljuje svega par minuta, Andrew Scott ostvario je zapaženu izvedbu u nagrađivanom i hvaljenom filmu 1917. Britanski ratni film zaslužuje vašu pažnju iz nekolicine razloga, a pojavljivanje irskog glumca je nesumnjivo (mali, ali) dovoljan motiv. Istican pre svega zbog fotografije, a onda i dramatične narativizacije ratnih sukoba koji su se odigrali pretposlednje godine Prvog svetskog rata, film Sama Mendesa ponudila je novi umetnički osvrt na politička i društvena previranja koja su oblikovala Evropu.

andrew scott
1917 / foto: imdb

Handsome Devil

Handsome Devil je jedan od onih filmova koje biste pogledali tek ukoliko slučajno naiđete na njega tokom nedeljnog prelistavanja TV kanala. Ipak, daleko od toga da ga ovo čini manje vrednim vašeg vremena. Reč je o jednoj od ranijih izvedbi Scotta koji je već tada pokazao da mu predstoji uspešna karijera. Priča o tinejdžerskom prijateljstvu, ljubavi, i otkrivanjem sopstvenog identita koji prolaze adolescenti povratak je u srednjoškolske dane (i drame). Andrew Scott tumači

andrew scott
handsome devil / foto: imdb

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori