Filmovi koji pokreću pitanje zašto smo toliko opsednuti dostizanjem savršenstva
Filmovi koji pokreću pitanje zašto smo toliko opsednuti dostizanjem savršenstva

Filmovi koji pokreću pitanje zašto smo toliko opsednuti dostizanjem savršenstva

U nezaustavljivom pohodu za našim snovima, nije nezamislivo da na tom strmovitom putu izgubimo iz vida sebe. Često su naše potrebe izjednačavane sa našim željama, koje neretko vode dublje, i dublje u opsesiju. Na pitanje zašto smo toliko opsednuti perfekcionizmom možda i dalje nemamo odgovor, ali ovu tematiku definitivno će vam približiti likovi iz filmova koji se bave upravo ovim pojmom dostizanja savršenosti.

1. American Psycho

Iako će ovo možda biti šok za sve koji se poistovećuju sa ovim likom (što je ogroman red flag za sebe), skincare ekspert i psihopata Patrick Bateman zapravo je satiričan prikaz deluzivne opsesivno-kompulsivne ličnosti. Bateman je u konstantnom takmičenju sa sobom, ali i drugima, i ne voli da ga bilo ko zaseni: ni saradnik, ni član porodice, čak ni stranac na ulici. Patrick Bateman nastoji da bude najbolji i neće tolerisati ništa manje od apsolutnog savršenstva.

On je uvek pribran, sređen, neverovatno organizovan i privlačan. Njegov stan je beo, netaknut i uvek, ali uvek, besprekoran. Čak i kad krvoločno ubija poslovnog kolegu u sred svoje dnevne sobe, ni jedna jedina kap krvi neće završiti na njegovom belom nameštaju. Malo po malo, svedočimo razotkirvanju njegove duboke zablude, i otkrivamo pravu prirodu Patricka Batemena i njegovih mračnih i uznemiravajućih sklonosti.

2. Perfect Blue

Kao što je i režiser samog filma Satoshi Kon to rekao, Perfect Blue se bavi percepcijom; kako nas drugi vide i kako mi vidimo sebe. Problem koji je koren napetosti i opsesije, pogotovo kada kada postoji jaz između onoga što jesmo i onoga što želimo da budemo. Film prati pop pevačicu koja odustaje od karijere da bi postala glumica, ali polako gubi razum kada počne da je uhodi opsednuti fan i ono što se čini kao duh njene prošlosti.

Međutim, pravi preokret filma zapravo predstavlja lik Rumi. Ona je bivši pop idol koja se predstavlja kao Mimin zaštitnik tokom njenog novog pravca u karijeri, međutim, otkriva nam da je reč o ljubomori povodom toga što Mimi napušta ličnost i stil života koju Rumi očajnički želi za sebe, ali više nema. Imajući to u vidu, možemo da vidimo kako Perfect Blue ima neke veze sa performansama i idejom savršenstva u izvođenju. Posebeno je bitna mentalna anksioznost koja dolazi sa pritiskom savršenstva. Prve reči koju čujemo kako Mima kaže u celom filmu su upravo: „Ne pritiskaj me“.

3. Black Swan

Nije tajna da je režiser filma Black Swan Darren Aronofsky bio toliko oduševljen filmom Perfect  Blue da je kupio prava da napravi američki ekvivalent animarinog japanskog filma. Naravno, motivi su isti, ali su priče različite u svom izvođenju i načinu predstavljanja te tematike. Protagonistkinje oba filma preuzimaju uloge kao likovi koje imaju dvojake ličnosti.

U filmu Black Swan, glavni lik baletska plesačica Nina Sayers igra i belog i crnog labuda u izvedbi Labudovog jezera. Usled spremanja samog baleta Nina bori sa ekstremnim pritiscima baletskog sveta koje su nam prikazane korz njene halucinacije i samopovređivanje. Rezultat je gubitak razuma i gubitak pojma o razlici između performansa i stvarnosti. I naravno, sve to u cilju dostizanja apsolutnog savršenstva.

„I just want to be perfect“ – Nina Sayers

4. Whiplash

Napisao i režirao Damien Chazelle, Whiplash je u svojoj suštini razmatranje potencijala, vrednosti i cene savršenstva. Preispitivanje toga da li je tako nešto moguće, i ako jeste, da li je vredno svega onoga što to podrazumeva? Obećavajući mladi bubnjar upisuje se na muzičku akademiju gde njegove snove o uspehu preuzima nemilosrdan profesor kog ne zaustavlja gotovo ništa da bi ostvario potencijal učenika.

Film provodi veći deo vremena mereći cenu ove misije – ne samo u smislu emocionalnog zlostavljanja, već i žrtvovanja stvari poput porodice i prijatelja, kao i sopstvene dobrobiti. I na kraju, taman kada pomislite da je film priča upozorenja onoga što je cena dostizanja uspeha i savršenstva, uhvatićete sebe kako razmišljate da možda nekad cilj ipak opravdava sredstva.

Foto: IMDB

Učitati još
Zatvori