Filmovi i serije na Netflixu koje bi svaki kreativac trebalo da pogled
Filmovi i serije na Netflixu koje bi svaki kreativac trebalo da pogled

Filmovi i serije na Netflixu koje bi svaki
kreativac trebalo da pogled

Za sve dizajnere i kreativce u duši nikada nije bilo lakše doći do raznog sadržaja i saznati sve što ih zanima kada je bilo koji oblik dizajna u pitanju. Bez obzira je li reč o grafičkom dizajnu, dizajnu enterijera, produkt dizajnu, dizajnu odeće ili nečem drugom, uvek je važno držati se nekih pravila estetike. Najjači streaming servis Netflix mesto je gde zaista možete pogledati svašta. Stoga ne čudi kako imaju i podosta filmova i serija u čijem je središtu upravo dizajn. Izdvojili smo neke koji su nas najviše zaintrigirali.

Abstract: The Art of Design

Reč je o dokumentarnoj seriji koja u dve sezone prati neke od najpoznatijih dizajnera i bavi se njihovim delima. Reč je o predstavljanju profila slavnih imena u ovom području te seciranje njihovog rada i postignuća. Kako izgleda njihovo kreativno stvaralaštvo, odakle crpe inspiraciju za dizajn i kako su uspeli da se probiju na tržištu. Ovde iz prve ruke možete saznati sve o kreativnoj industriji i njenim vodećim imenima.

Minimalism

Minimalism: A Documentary About the Important Things puni je naziv ovog dokumentarnog filma koji prati trend minimalizma koji je poslednjih godina zavladao brojnim aspektima života. Ovaj koncept nekako se uvukao u sve pore društva, a postao je i velika stvar u svetu dizajna. Tako je uspešno zavladao i scenom grafičkog dizajna. Dokumentarac prati upravo tu priču, a usput nas upoznaje i s predvodnicima ovog trenda. Od aplikacija do logotipa, čini se kako je u svemu počeo prevladavati minimalistički pristup i dizajn. Kako i zašto, saznajte u ovom zanimljivom filmu.

Floyd Norman: An Animated Life

Ako volite Disney i njegovu fabrika zabave, ovo je film za vas. Reč je o fascinantnoj biografiji jednog od vodećih animatora ove kompanije koji je ostavio dubok trag u industriji. Floyd Norman je američki animator koji je još davne 1956. godine postao prvi afroamerikanac na toj poziciji u Disneyju. Od tada je ostvario zavidnu karijeru radeći za brojne druge kompanije, a njegovu fascinantnu životnu i stvaralačku priču možete saznati u ovom dokumentarcu.

 

The Toys That Made Us

Reč je o seriji koja ima tri sezone, a oduševljava sve one koji su odrasli uz neke od kultnih likova iz filmova, stripova i slično. Naime, The Toys That Made Us prati stvaranje igračaka nastalih prema tim likovima, ali i nekih originalnih igračaka koje su postale kultne. Tako su tu kultni Star Warsi, Barbie, Transformeri, LEGO i sve ono što nam je kao klincima pružalo sate i sate zabave. Priče iz ove serije automatski će vas vratiti u detinjstvo te pokazati šta se sve događalo iza kulisa te kako je izgledao proces stvaranja i lansiranja na tržište.

The Creative Brain

Otkuda poteče sva ta ljudska kreativnost? Upravo time se bavi dokumentarac The Creative Brain. Reč je o dokumentarnom filmu koji se bavi naučnim aspektom kreativnosti i pokušava dati odgovor na brojna pitanja kroz seriju intervjua s kreativcima i stručnjacima na ovom području. Jedna premisa zapravo se provlači kroz ceo filmom – kreativnost nije smisliti nešto novo ni iz čega, već stvaranje nečeg potpuno novog iz nečega što već postoji. Ovaj zanimljiv film daje jedno novu perspektivu na svakodnevne kreativne procese, a odlična je polazna tačka za sve dizajnere i kreativce.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori