Film “Mrak“ srpski kandidat za Oskara
Film “Mrak“ srpski kandidat za Oskara

Film “Mrak“ srpski
kandidat za Oskara

Odlukom Filmskog centra Srbije film Mrak reditelja Dušana Milića izabran je za predstavnika 95. dodele nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke. Film Mrak takmičiće se u kategoriji za najbolji međunarodni film. Ceremonija 95. dodele Oskara biće održana 12. marta 2023. godine.

Filmski centar Srbije ove godine primio je pet prijava. Neposredno pre glasanja komisija je utvrdila da film Strahinja Banović ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku jer su dijalozi pretežno na engleskom jeziku. Pored filma Mrak, u trci za srpskog kandidata za Oskara našli su se i filmovi Heroji radničke, Sveta Petka – Krst u Pustinji i Leto kada sam naučila da letim.

Tajnim glasanjem film Mrak je dobio jedanaest glasova, a pratilo ga je filmsko ostvarenje Heroji radničke klase sa čak sedam glasova.

Dramsko ostvarenje reditelja Dušana Milića prikazuje život mlade Milice na imanju okruženom gustom šumom, u planinskim zabitima Kosova. Priča prati nekoliko dana života Milice i njene porodice – majke Vukice i dede Milutina. Tri generacije pokušavaju da održe privid normalnog života unutar nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju Filmskog centra Srbije naveli su da će film Mrak zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova uspešno komunicirati sa članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku.

Glavne uloge tumače Danica Ćurčić, Slavko Štimac i Miona Ilov. Film je premijerno prikazan u martu ove godine.

Foto. Oscars, Instagram

Učitati još
Zatvori