Emmy nagrada: Serija Succession doblila neverovatnih 25 nominacija
Emmy nagrada: Serija Succession doblila neverovatnih 25 nominacija

Emmy nagrada: Serija Succession doblila
neverovatnih 25 nominacija

Nakon objave nominacija za Emmy nagradu, već možemo da naslutimo da će ovogodišnja dodela biti pravi spektakl. Od Zendayine dvostruke, istorijske nominacije do Kanyeove prve, za trilogiju autobiografskog dokumentarnog filma Jeen-Yuhs u realizaciji Coodiea i Chikea.

Nominacije za Emmy nagradu

Jedna od najprestižnijih Emmy nagrada jeste ona za najbolju glavu ulogu u dramskoj seriji. U ovoj kategoriji nominovani su Lee Jung-jae (Squid Game) i Adam Scott (Severance). Nismo iznenađeni jer se upravo ove serije nalaze u trci najboljih dramskih serija pored Stranger Things i Euphoriae, koja ima očekivanih, ali zasluženih 16 nomancija. Ono što je zanimljivo jeste da je Squid Game prva serija koja je nominovana za najbolju u kategoriji dramskih serija, a da nije na engleskom jeziku. Nominacije za najbolju sporednu ulogu u dramskoj seriji idu u istom pravcu. Nomininovani su Park Hae-soo, Oh Yeong-su, Jung Ho-yeon protagonisti serije Squid Game. Rame uz rame, nominovani su i  John Turturro, Christopher Walken i Patricia Arquette akteri serije Severance.

The White Lotus

Serija ograničenog trajanja The White Lotus dobila je ukupno 20 nominacija u ovoj kategoriji. Ono što je interesantno jeste da je svoje prve nominacije zajedno sa ovom serijom dobila i glumica Sydney Sweeney za najbolju sporednu ulogu. Ne brinite, ni Cassie neće proći nezapaženo. Sydney Sweeney nominovana je i za najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji Euphoria. 

 

 

Zendaya i ove godine ulazi u istoriju. Ovoga puta kao najmlađa učesnica koja je nominovana u dve različite kategorije. Ujedno, ona je i prva afroamerikanka koja je iste godine dobila nominacije u dve kategorije. Uloga tinejdžerke Rue u seriji Euphoria i u 2022. godini  joj donosi nominaciju za najbolju glavnu ulogu u dramskoj seriji. Međutim, pored njenog glumačkog talenta, ove godine prepoznat je i onaj muzički, te je Zendaya dobila nominaciju i u kategoriji najboljeg autorskog teksta pesme. Podsećamo, mlada Zendaya je još 2020. godine ponela svoju prvu Emmy nagradu. Time je postala najmlađa glumica koja je osvojila nagradu za najbolju glavnu ulogu u dramskoj seriji.

Succession

Last but not least. Serija Succession ove godine trijumfuje sa čak 25 nominacija za Emmy nagradu. Iako za ovu seriju kažu da prati aferu moćne, bogate porodice i da se priča vrti oko nasledstva jedne porodične firme, njena tematika je mnogo dublja. Medijski konglomerat i njegov vođa (osnivač) imaju značajan uticaj na društvo i američki politički život. Jedna od replika koja govori o potrebi kontrolisanja javnog mnjenja i jačanju uticaja medija na svakodnevni život običnih građana, jer na kraju dana njihova moć i kapital zavise upravo od našeg delanja i angažovanja, jeste pitanje vođe medijskog konglomerata Logana Roya (lik inspirisan Rupertom Murdochom): A zašto ne bismo mi prenosili sve vesti? Najmlađi sin Roman Roy ga tada naziva Kim Jong Pap.

Da se tematika serije Succession ne odnosi samo na američko društvo, već na društvenu, medijsku i političku sliku širom sveta, pa tako i našu, govori i uvodnik Veljka Lalića iz decembra 2021. godine. Lalić u uvodniku Specijalno vaspitanje komentariše tada aktuelnu medijsku sliku na domaćim tv kanalima i kaže da je za razumevanje situacije potrebno pogledati Sopranose novog doba, aludirajući na seriju Succession. Uvodnik zaključuje scenom u kojoj, kako Lalić kaže, mladi genijalac Lukas Mattson prepričava Loganu Royu njegov i Zuckerbergov razgovor. Mark mu je ispričao kako su u Starom Rimu hteli da nateraju sve robove da nose toge, kao znak raspoznavanja. Naravno, u poslednjem trenutku su se predmoslili jer su shvatili koliku bi moć robovi dobili saznanjem da su brojno nadmoćniji od gospodara i sklonili ih sa vlasti. Serija Succession sa razlogom je pokupila neverovatan broj nominacija, a sve tri sezone možete da pogledate na HBO Max Adria.

Učitati još
Zatvori