Dokumentarac The Princess izlazi sledećeg meseca na 25. godišnjicu smrti Lady Di
Dokumentarac The Princess izlazi sledećeg meseca na 25. godišnjicu smrti Lady Di

Dokumentarac The Princess izlazi sledećeg meseca na 25. godišnjicu smrti Lady Di

Dokumentarac The Princess, koji prikazuje intiman pogled na život princeze Dajane, debitovaće na HBO kanalu sledećeg meseca. Premijerno je bio prikazan na ovogodišnjem Sundance festivalu gde je izazvao izuzetno pozitivne reakcije. Dokumentarac izlazi 13. avgusta, obeležavajući 25. godinu smrti princeze koja se tragično dogodila u Parizu 31. avgusta 1997. godine. 

Dokumentarac se bavi ključnim događajima u Dajaninom životu onako kako su se desili. Uključuje njeno naizgled bajkovito venčanje i brak, rođenje njena dva sina, njen i Čarlsov gorak razvod i Dajaninu prevremenu smrt u 36. godini života. Film takođe služi kao odraz tadašnjeg društva, otkrivajući strahove, težnje i želje javnosti tog vremena. 

Diana, Princess of Wales

Queen of people’s hearts

U jednom od najintrigantnijih intervjua, pa možemo slobodno reći, ikada, Princeza Dajana je u BBC dokumentarnom serijalu koji je izašao 1995. godine izazvala ogromnu kontraverzu. Širom je otvorila vrata Bakingmeske palate, i iznela sve tadašnje najveće tajne kraljevske porodice.

Detaljan razgovor o aferama Princeze i Princa od Velsa, njenoj borbi sa bulimijom, i još mnogo privatnih detalja koji su tad postali javni, šokirali su ljude koji su pomno pratili televizijski prenos intervjua. Najviše je reakcija izazvala svojom izjavom kako ne može sebe da vidi u ulozi kraljice, jer je u toj ulozi ne vidi ostatak kraljevske porodice.

„Volela bih da budem kraljica ljudskih srca, u srcima ljudi. Ali ne vidim sebe kao kraljicu ove zemlje. Mislim da mnogi ljudi ne bi želeli da budem kraljica. U stvari, kada kažem mnogo ljudi, mislim na ustanovu u koju sam se udala.“ – Princeza Dajana

Priča bez kraja

Nije bez razloga osećaj da je već bilo dosta pokušaja prikazivanja priče princeze Dajane iz ralzičitih uglova. Međutim, problem nastaje kada je preovladavajuće mišljenje da izložiti priču na način na koji se dogodila, i onako kako je bila predstavljena ljudima, predstavljaju dve potpuno različite stvari.

Najskorije, dobili smo filmsko ostvarenje Spencerčija je tematika prikaz božićnih praznika 1991. godine. Tada je Princeza Dajana počela da se suočava sa teškom odlukom da okonča brak s princom Čarlsom. Bitno je napomenuti, da je film sam po sebi delo fikcije, odnosno filmska priča bazirana na istinitom događaju. Ulogu Lady Di tumačila je glumica Kristen Stjuart, koja je svojim izuzetnim performansom pokušala da dočara slojevit unutrašnji emotivni život princeze, kao i svakodnevne borbe koje je vodila zahvaljujući kraljevskoj instituciji.

Spencer (2021)
Spencer (2021)

The Princess (2022)

Režiser filma, Ed Perkins, koristio je samo snimke televizijskih vesti i druge javne zapise da prepriča priču o omiljenoj princezi naroda. Film se odvija kao da je u sadašnjosti, a razlog za to daleko je od slučajnosti. Cilj je da se gledaocima najvernije približi ogromno obožavanje, ali i stalna kontrola svakog princezinog pokreta i stalnog prosuđivanja njenog lika.

Pogledajte trailer filma koji nam daje nagoveštaj onoga što nas čeka sledećeg meseca.

Foto: IMDB, Profimedia

Učitati još
Zatvori