Disney predstavlja prvu plus size protagonistkinju u kratkom animiranom filmu Reflect
Disney predstavlja prvu plus size protagonistkinju u kratkom animiranom filmu Reflect

Disney predstavlja prvu plus size protagonistkinju u kratkom animiranom filmu Reflect

Američki multinacionalni konglomerat za masovne medije i zabavu, Walt Disney kompanija, prvi put predstavlja plus size protagonistkinju u svom najnovijem kratkom animiranom filmu Reflect. Šestominutni film bavi se izuzetno važnim temama kao što su body positivity i telesna dismorfija.

Iako je film najavljen još u septembru ove godine, nedavno je izazvao lavinu pozitivnih reakcija online, onih koji naglašavaju važnost razgovora o ovim temama.

Foto: Instagram @s_moda

Reflect

Reći da Disney ranije u svojim filmovima nije imao plus size likove nije u potpunosti istina. Međutim, s obzirom da su to do sada uglavnom bili negativci ili sporedni likovi – ovo je prvi put da je u pitanju protagonistkinja filma.

Reflect prati priču Biance, mlade baletske plesačice koja se „bori sa sopstvenim odrazom, prevazilazeći sumnju i strah kanališući svoju unutrašnju snagu, gracioznost i moć“.

Ovaj kratki film režira Hillary Bradfield, umetnica Disney animacija još od 2017. godine, na projektima kao što su Frozen 2 i  Encanto. Bradfield je izjavila da se nada da će gledaoci moći da se „osećaju pozitivnije o sebi i o tome kako izgledaju” nakon što odgledaju kratki film.

Ponekad odete na mračno mesto da biste došli do dobrog mesta. I to samo čini dobro mesto mnogo lepšim“, rekla je ona u intervjuu pre izlaska filma.

Body positivity je nešto u šta rediteljka Hillary Bradfield snažno veruje, i smatra da je stvaranje filma na ovu temu iz perspektive plesačice došlo potpuno prirodno.

„Deo zanata je gledati u svoje držanje i proveravati stvari u ogledalu, tako da je izgledalo kao stvarno dobar način da je staviš u okruženje u kojem mora da gleda sebe, a ne želi„, rekla je Bradfield

Reflect / Screenshot from the official trailer
Reflect / Screenshot from the official trailer

Animirani film je deo Disney serije eksperimentalnih filmova Short Circuit, i od prošlog meseca dostupan je na streaming servisu Disney+ .

Pogledajte zvaničan Disney Animation Studios trailer u prilogu.

Foto: Instagram @s_moda / Disney

Učitati još
Zatvori