Clark: Netflix serija koja je premašila naša očekivanja
Clark: Netflix serija koja je premašila naša očekivanja

Clark: Netflix serija koja je
premašila naša očekivanja

Striming servisi se već nekoliko godina gotovo utrkuju ko će snimiti bolju krimi seriju. U moru sličnih projekata izdvojila se serija Clark, koja prvenstveno privlači pažnju zbog toga što je urađena na švedskom jeziku. Baš iz tog razloga autori su čak i najzahtevnije gledaoce ovakvog sadržaja iznenadili skrivenim adutom –  a to je veoma talentovan i seksi glumac Bill Skarsgård, poznat po ulozi klovna u fimu It.

Ko je „Clark“ naslovni (anti)junak ove serije?

Clark Oloffson već pedeset godina iznova zaokuplja pažnju javnosti, a smatra se da je istovremeno najozloglašeniji i najšarmantniji odmetnik u švedskoj istoriji. Ova vrlo gledana Netflix serija snimljena je na osnovu Oloffsonove autobiogafske knjige. Kroz šest jednosatnih epizoda pratićemo njegov razvojni put od dečjeg uzrasta krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina dvadesetog veka, sve do spektakularnih pljački i bežanja iz zatvora koji su se odvijali sedamdesetih i osamdesetih.

Oloffson je odrastao u veoma toksičnoj zajednici, pored oca alkoholičara koji je maltretirao celu porodicu i psihički nestabilne majke. Kao jedanaestogodišnjak ostaje bez oba staratelja. Otac napušta porodicu dok majka završava u psihijatrijskoj ustanovi. Već sa 16 godina Clark počinje da izvršava sitna kriminalna dela, i biva zatvoren. Nakon izlaska iz doma, sada gotovo punoletni Clark ne miruje, već nastavlja da pljačka banke, prodaje drogu i ponovo zvršava iza rešetaka. Međutim, pored toga što je polovinu života proveo u zatvoru, za Oloffsona se vezuje pojam „Stokholmski sindrom“ nastao nakon pljačke banke u kojoj je i on učestvovao.

Šta je zapravo Stokholmski sindrom?

„Stokholmski sindrom“ je stanje u kojem žrtve, u ovom slučaju taoci, razvijaju emocionalnu vezu punu poverenja sa svojim otmičarima. Kada se 1973. godine dogodila se pljačka banke u centru Stokholma, naoružani pljačkaš Jan-Erik Olsson (čiji je poznanik iz zatvora bio Clark Oloffson) zatražio je da mu se u banci pridruži i sam Clark ili će ubiti sve taoce. Vlasti su to na kraju bile primorane da učine. Njih dvojica i nekoliko zarobljenih žena proveli su čak šest dana zatvoreni u banci. Clark je bio izuzetno fin i šarmantan prema ovim ženama. Iz toga razloga one su nakon što su puštene odbile da svedoče protiv Clarka i njegovog prijatelja. Čak su ih na neki način i branile.

Ko tumači glavne uloge i na kojim lokacijama je snimana serija?

Zavodljivog gangstera u seriji Clark tumači poznati svetski glumac Bill Skarsgård. Moramo priznati da je zaista maestralan. Uz njega možemo videti i švedsku glumicu Hannu Björn, a u jednoj od epizoda pojavljuje se i danska manekenka Freja Beha Erichsen.

Ova serija važi za jednu od najskupljih u Netflix produkciji. Snimana je na brojnim atraktivnim lokacijama u Stokholmu, Litvaniji, a na našu radost i susednoj Hrvatskoj: u Rijeci, Opatiji, Zagrebu i Puli.

Clark
@skarsgard_bro

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori