5 filmova koji jasno nagoveštavaju dolazak jeseni
5 filmova koji jasno nagoveštavaju dolazak jeseni

5 filmova koji jasno
nagoveštavaju dolazak jeseni

Završetkom leta, društvena baterija nam je na izmaku, pa se zatvaramo u stanove i pravimo watchliste filmova u kojim ćemo uživati u narednim kišnim mesecima. Mi se već neko vreme radujemo našim omiljenim jesenjim klasicima koje iznova u ovo vreme gledamo skoro svake godine, pa smo odlučili da podelimo sa vama pet filmova sa našeg repertoara:

Clue (1985)

1. Clue

Jedini način da pravilno otpočnemo našu jesenju watchlistu jeste uz jednu dobru misteriju ubistva. Clue je američka crna komedija zasnovana na istoimenoj društvenoj igri. Sa genijalnim dijalogom koji nadmašuje bilo koju drugu komediju i briljantnom glumačkom postavom gde je Tim Curry u glavnoj ulozi, ovaj film opravdava tvrdnju najbolje misterije o ubistvu ikad napravljene, i zasluženo stvara kult sledbenika nakon incijalnog box office neuspeha. Mini spoiler alert: Inspirisan prirodom društvene igre, početno izdanje filma sadržalo je razne različite završetke, gde je jedan od tri mogućih završetaka poslat u bioskope u to vreme. Zato, stavite se u ulogu detektiva na veče, i pokušajte da odgonetnete večito pitanje – who did it?

 

Good Will Hunting (1997)

2. Good Will Hunting

Matt Damon i Ben Affleck spojili su se u pokušaju da nam donesu jednu od najboljih bitter-sweet drama u istoriji filma ikad, i uradili su to maestralno. Good Will Hunting je priča o tome kako život jednog klinca ide ka samouništenju dok četvoro ljudi pokušava da ga vrati nazad. Film je najverovatnije našao neku svoju inspiraciju u životima svojih kreatora, koscenarista Damona i Afflecka, koji su kao prijatelji iz detinjstva zajedno odrasli u Bostonu. Argumentovano jedan od najboljih performansa Robina Williamsa, što se takođe može reći za Damonovu ulogu u ovom filmu, pokazuje šta se dešava kada genijalnost neće da prepozna sebe samu i kada nam na putu stoje sopstvene rane koje je teško zalečiti.

Knives Out (2019)

3. Knives Out

Možda mislite da je još jedna misterija o ubistvu na ovom spsiku one murder mystery to many, ali mi ne možemo da se složimo sa vama. Knives Out koristi neverovatno zabavnu strukturu misterije koja bi uspela da izmami osmeh i Agathe Christie. Osim radnje, koja u trenutku kada pomislite da ste spojili sve delove ove intrigantne misterije pokaže da je u pitanju apsolutno suprotno, ovaj film nudi posebno vizuelno iskustvo koje ni na jedan način ne oduzima od priče u koju vas uvlači. Kada glumačka postava sadrži ozbiljna imena kao što su Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis i Toni Collete, film malo kako može da razočara. Među ovim poznatim holivudskim imenima našla se i kubanska glumica Ana De Armas, koja se savršeno našla u svojoj prvoj ulozi ove ozbiljnosti.

Dead Poets Society (1989)

4. Dead Poets Society

O Captain! My Captain! Imamo posla sa jednim od najlepših filmova ikada snimljenih, i jednim od najinspirativnijih likova ikada napisanih. Još jedno pojavljivanje Robina Williamsa na našoj listi, ali ovaj dark academia klasik nije mogao da prođe nespomenut. Nekonvencionalna obrazovna metoda jednog profesora koja isprva šokira učenike, vrlo brzo postaje inspiracija za ovu grupu mladića da izađu iz kalupa i konačno shvate ko su oni zaista. Iako svi očajnički želimo da zaboravimo sam kraj ovog filma, Dead Poets Society nudi nezaboravno gledalačko iskustvo koje zagarantovano ostavlja svoj večiti trag na svakog ko dopusti da reči profesora Johna Keatinga dopru do njega.

Twilight (2008)

5. Twilight 

Nadamo se da niste mislili da smo izostavili ovaj klasik sa našeg jesenjeg filmskog repertoara. Jer šta bolje kaže jesen nego ponovno gledanje svih pet filmova u Twilight serijalu? I da, kažemo ponovno gledanje, jer priznali to ili ne, znamo da ste ispratili ovaj vampir – smrtnik – vukodlak ljubavni trougao. Bilo da gledate ovaj film citirajući ikonične scene zajedno sa njima u trenutku dešavanja, ili vam je glavna motivacija Robbert Patinson na malom ekranu, zajedno smo sa vama u tomeBezbedno je reći da smo se posebno obradovali kada smo videli da je nedavno Netflix odlučio da dovede ovaj kultni film na svoju platformu.

Foto. IMDB. Instagram

Učitati još
Zatvori