Donosimo listu 3 retro pop pesme sa iconic spotovima snimljenim na fascinantnim letnjim lokacijama
Donosimo listu 3 retro pop pesme sa iconic spotovima snimljenim na fascinantnim letnjim lokacijama

Donosimo listu 3 retro pop pesme sa iconic spotovima snimljenim na fascinantnim letnjim lokacijama

Ako imate kod svog kablovskog operatera opciju da gledate MTV ’00s, kanal koji emituje spotove koji su bili popularni pre skoro dve dekade, onda možete da se podsetite estetike koju je negovala muzička industrija tada, a  koja se dosta razlikuje od onoga što nam se plasira danas. U prvom planu su beauty standardi ženskih izvodjača i modela, potpuno prirodnih atributa i lepote.

Sa druge strane, lokacije ovih iconic spotova su nešto što nas iznova i iznova vraća da ih gledamo ponovo. Vile širom Evrope sa pogledom na more bile su must have destinacije za ekranizacije spotova koji su pratili pop pesme dvehiljaditih. Vodimo vas na naše 3 omiljene dreamy lokacije iz muzičkih spotova sa početka novog milenijuma i svaka od njih sa sobom nosi plot twist vredan pomena:

Gwen Stefani – Cool (2004.)

Jedan od najlepših spotova ikada snimljenih, spot Cool pevačice Gwen Stefani, vodi nas u romantičnu Italiju, na jezero Como. Britanska rediteljka Sophie Muller potpisala je ovo mini remek delo koje nas vodi u zaljubljenu mladost dvoje glavnih aktera i reminiscenciju njihove letnje ljubavi. Sada, odrasli, oboje imaju supružnike a pesma govori o njihovom zrelom odnosu i činjenici da su cool sa svim novim okolnostima uprkos nekadašnjoj, punoj strasti, završenoj romansi. Pevačica je, za potrebe ovog spota, svoju platinasto plavu kosu u odredjenim scenama zamenila prirodnom čokoladnom nijansom.

Šuškalo se da je Gwen posvetila pesmu (drugu po redu, nakon hita Don’t Speak) svojoj bivšoj ljubavi i članu No Doubt benda Toniju Kanalu. Takodje se šuškalo da je estetika ovog spota bila inspiracija za scenografiju i lokacije poznatog filma Call me by your nameBilo kako bilo, puštamo vas da uživate u svom vikendu i mislima se preselite u ovu čarobnu storrytelling magiju od 3 minuta. Mentalni teleport na ostrvo Como nikad nije bio lakši i lepši!

 

Maroon 5 – She Will be loved (2006.)

Ova spot takodje spada u jednu od najlepših ekranizacija ikada, kada je pop muzika u pitanju. Režiju ponovo potpisuje fantastična Sophie Muller a glavni akteri priče su pevač benda Adam Levine i majka njegove devojke (koja je ujedno i njegov love interest), glumica Kelly Preston. Zapravo, bogatu majku muž zapostavlja i fizički zlostavlja a u nju tako ranjivu zaljubljuje se mladi momak njene prelepe, ali nedovoljno zanimljive ćerke. Lokacija, način snimanja kao i sama režija ovu pop baladu lansirali su na same vrhove top lista a estetika ovog spota dan danas se prepričava kao jedna od neponovljivih. 

Ovaj muzički spot često se poredi sa holivudskim filmom Graduate iz 1967. a sam pevač, Adam, istakao je da su sekvence ovog filma bile inspiracija za She will be loved video. Još jedan fun fact – ovo je druga verzija ekranizacije spota ove pop pesme. U prvoj verziji je samo bend na istoj lokaciji snimljen kako izvodi ovu baladu ali je izdavačka kuća procenila da je finalni rezultat poprilično dosadan i neubedljiv. I hvala im na tome, jer zahvaljući njima imamo jedan od najboljih pop spotova of all times!

Robbie Williams – Eternity (2001.)

Pesma Eternity našla se na albumu popularnog britanskog pevača kao sequel pesme Road to Mandalay. Prepliću se dve priče koje su uzročno posledičnog karaktera i sam kraj, nažalost, nema happy end. Prva priča u spotu prati pevača koji sa svojom ‘bandom’ i nelegalno nabavljenim novcem putuje kombijem kroz prelepe pejzaže juga Francuske. Druga, kao posledica prve, prikazuje Robbie-a u svojoj mediteranskoj kući u Španiji kako uživa sa svojom devojkom. Sve bi bilo lepo i idilično da on ne dočekuje svaki novi dan praćen košmarima i lošim predikcijama. Nažalost, ova priča završava se njegovim hapšenjem i veoma emotivnim, pretpostavljamo zauvek rastankom.

Kostimi, scenografija kao i emocija i gluma u ovom spotu su na nivou holivudske produkcije a pevačev love interest u ovom ostvarenju igra njegova tadašnja real life devojka, australijska manekenka Lissa Seiffert. Ovaj mini film dug 10 minuta režirao je britanski genije Vaughan Arnell. On takodje potpisuje režiju većine genijalnih spotova za popularne pop pesme koje je Robbie  snimio u višedecenijskoj karijeri. Ukoliko želite da svoja čula dovedete na nivo estetske ekstaze preporučujemo vam da se udobno smestite i sa pažnjom na detalje odgledate ovaj vanvremenski muzički spot.

*Style inspiration alert

U sva tri gore navedena muzička spota ne možemo a da se ne osvrnemo na modni deo. Gwen, tadašnja ikona stila, flertuje sa estetikom devedesetih i pravi stilsku distinkciju izmedju mlade naivne devojke i ostvarene samouverene žene. Kelly Preston savršeno modno oslikava svoju socialite ulogu koja ima sve materijalno u životu ali joj fali istinska ljubav. Na kraju, Robbie i njegova devojka koji u spotu nose preppy autfite na terenu za golf sjajna su inspiracija za stilske standarde koji važe i dan danas, u 2022. godini.

photo: Pinterest ; Instagram

Učitati još
Zatvori