Wishlist: 3D Flower torba
Wishlist: 3D Flower torba

Wishlist: 3D Flower torba

Svakim danom smo svedoci sve češćih inovativnih postupaka u svetu modnog dizajna. U sećanju je mnogima verovatno najsvežija viralna Coperni revija, kada je haljina doslovno naprskana na telo Belle Hadid. Mada ova tehnika verovatno neće biti dostupna “masovnoj” proizvodnji u skorije vreme, 3D štampa u nekoj bližoj pre nego daljoj budućnosti to ipak može postati. Dokaz tome je mali lokalni brend iz Australije, Sheridan Tjhung.

3D štampa u visokoj modi

Kreiranje modnih komada upotrebom 3D štampača zapravo nije novina kakvom se možda čini. Štaviše, neke od najzapamćenijih kreacija u svetu mode nastale su upravo korišćenjem ove tehnike. Tako su pojedini modeli koje potpisuje i dalje neprikosnoveni Alexander McQueen bili rezultat upravo njegovog revolucionarnog doživljaja mode. U poslednjoj kolekciji koja je nastala za života britanskog dizajnera, onoj za proleće/leto 2010. godine, emblematične platforme sa štiklom – vizuelni odraz njegovog modnog mentaliteta – kreirane su upravo uz pomoć 3D štampača. Nazvane Alien shoes, a inspirisane istoimenim filmom Ridley Scotta iz 1980. i Platonovim delom Atlantis, danas se nalaze u londonskom muzeju Victoria & Albert.

Iris van Herpen je takođe jedna od dizajnerki koja svakom novom kolekcijom unapređuje upotrebu 3D štampe za potrebe modnih inovacija. Tako njene futurističke kreacije svoju originalnost duguju upravo specifičnom tehnološkom pristupu.

Budućnost je već tu

No, vratimo se našoj željenoj torbi. Ono što je svakako pomak u odnosu na eru kada je McQueen stvarao, jeste činjenica da su resursi sada značajno dostupniji te da 3D štampani komadi nisu rezervisani isključivo za revije ili muzejske izložbe. Iako ova tehnika i dalje zahteva značajno veća materijalna i vremenska ulaganja, pa samom tim i veću kupovnu moć potencijalnih klijenata, dan kada će ove kreacije postati pristupačnije je sve bliža.

Stvaranje ovakvog jednog komada naliči, po svojoj prirodi i trudu koje traži, jednom haute couture aksesoaru. Primera radi, za štampu ove Flower torbe bilo je potrebno 50 sati, a rezultat je unikatan, neponovljiv primerak. Funkcionalnost, pritom, nije žrtvovana zarad inovativnosti, pa u ovu torbu zapravo može stati više od jednog ruža.

Foto: Instagram (@sheridantjhung)

Učitati još
Zatvori