Nike i adidas nastoje da značajno smanje proizvodnju u narednoj godini
Nike i adidas nastoje da značajno smanje proizvodnju u narednoj godini

Nike i adidas nastoje da značajno smanje
proizvodnju u narednoj godini

Vodeći brendovi sportske opreme Nike i adidas nastoje da u narednoj godini značajno smanje proizvodnju počevši od leta 2023. godine. U zvaničnim izveštajima se navodi da su kompanije uputile odluku svojim fabrikama proizvodnje o smanjenju obima narudžbi za 30 do 40 procenata. Posledice ovakve odluka već se osećaju u fabrikama širom Indonezije i Vijetnama. Naime, prosečne stope rade pale su sa 82-84 na 61 procenat. Kako se procenjuje, redukovana proizvodnja trajaće sve do zime 2023. što će uticati na značajan pad izdanja do letnje sezone za 2024. godine.

Vest o nastojanju brendova da smanje proizvodnju svakako ne dolazi kao iznenađenje, ako uzmemo u obzir nepovoljnu političko-ekonomsku situaciju u svetu. Upravo glavni razlog smanjenja obima produkcije proizvoda jestu posledice pandemije u Kini, koja važi za jednog od vodećih prodajnih tržišta, kao i masovno zatvaranje maloprodajnih objekata u Rusiji.

Kompanija sportske opreme Nike, takođe, vodi bitku sa botovima koji koriste automatske programe kako bi kupili značajan broj najpoželjnijih patika na njihovoj SNKRS platformi sa namerom da ih preprodaju za višestruko uvećanu cenu. Nike svakog meseca zaustavi čak do 12 milijardi botova da učestvuje u raffle-u. Više o ovoj temi i na koji način se vodeća kompanija bori protiv preprodavaca možete da pročitate na linku.

Photo credit. Profimedia, Instagram (Nike)

Učitati još
Zatvori