Dobro došli iza kulisa najnovije Mona kolekcija pod nazivom SunsetCruise

Dobro došli iza kulisa najnovije Mona
kolekcija pod nazivom SunsetCruise

Dobro došli iza kulisa najnovije Mona kolekcije pod nazivom SunsetCruise i ekskluzivni dokumentarni editorijal snimljen pre zlatnog trenutka revije.

 

Već duži niz godina lokalna modna kuća Mona postavlja visoke standarde svojim inovativnim kolekcijama, kao i izvanredno idejno osmišljenim revijskim događajima, koji iz sezone u sezonu prerastaju u pravi fashion experience svetskog formata. Zato nije ni čudo što se uvek traži pozivnica više kada se pročuje da Mona organizuje događaj.

Ovoga puta, na samom početku vrelog leta, Mona nam je zakazala randevu tačno u 19.45 kada po preciznim merenjima zalazi Sunce ili kad je takozvani golden hour koji modna populacija najviše ceni kada su idilične slike u pitanju. Inspirisana ovim trenutkom u vremenu, sama kolekcija nosi ime SUNSETCRUISE i prikazuje trendi modele u bojama uzavrelog zalaska koji se posmatra preko peščanih dina.

 

Journal je imao ekskluzivnu priliku da prvi uđe iza kulisa i popriča sa svakim pojedinačnim tvorcem ovog neverovatnog događaja koji je sinoć održan na rooftopu hotela Mona Plaza. Naša poznata manekenka Teodora Aleksić prikazala nam je naših omiljenih pet modela iz kolekcije, povela za ruku i sprovela iza kulisa pre samog famoznog događaja, gde smo imali priliku da razgovaramo s vodećom dizajnerkom Anom Pavlović, scenografom arihitektom Markom Samardžićem, legendarnom Jelenom Mladenović i šminkerom Markom Nikoliće, koji su bili kreativni tvorci SUNSETCRUISE fashion iskustva.

SCENOGRAFIJA

Kada nas je Teo odvela na krov pre same revije, kao da smo ušli u modni Squid Game. Osećaji zaprepašćenosti i oduševljenja konstantno su se smenjivali, i nismo mogli da verujemo da jedan prostor može toliko da se transformiše ovakvom savršenom idejom. Za ovaj genijalni poduhvat bio je zadužen diplomirani arhitekta Marko Samardžić koga smo i uhvatili na samoj lokaciji, a tada nam je otkrio odakle je potekla njegova inspiracija.

 

S krova hotela Mona Plaze vidi se silueta grada od 360 stepeni i nestvaran zalazak koji je bio direktna asocijacija. Ona se prenela na arhitekturu i scenografiju, što kroz boje što kroz rigidne oblike arhitekture monumentalnosti koja se vešto prepliće sa scenografskim elementima. Koristili smo zemljane nijanse koje su presečene roze bojom, bojom kolekcije. Presečene su kroz neke suptilne delove, kao što je greda. Simulacija vetra je urađena teknikom tzv. zgužvana arhitektura koja odgovara estetici pokreta, scenografiji, sceni itd. Ona čini našu fasadu trodimenzionalnom i direktno simulira vetar. Ogroman krug, gde je presečena scenografija, jeste simulacija izlazećeg i zalazećeg sunca koje se na kraju pretvara u digitalno platno na kojem se projektuje animacija koja je osmišljena za ovaj Mona event.

Ceo događaj je osmišljen tako da se stalno prepliću dva elementa. Nesvakidašnje modne revije i devojke koje ovoga puta nemaju klasičnu modnu pistu. Tako je projektovana scenografija. Imaju nekakvu smotru na ovim našim rampama, zato smo ceo objekat izdigli. Na taj način je publika prvi put akter jer je direktno uključena u samu scenografiju

 

FITTING I BACKSTAGE SA ODEĆOM

Kada smo ušli u backstage i otkrili neverovatnu SUNSETCRUISE kolekciju, u prvi mah nam je bilo jakooo teško da odaberemo šta će Teo nositi na pet slika i koje modele da izaberemo, jer svi su impresivni. Na kraju je odabir ostao na sjajnim zemljanim autfitima s narandžastim detaljima koji se prožimaju kroz kolekciju. S kreatorkom Anom Pavlović popričali smo o samoj kolekciji i kako je nastala.

 

Kolekcija se zove SunsetCruise i cela je u tonovima zalaska sunca. Zaista se kreće u rasponu od svetlih bež boja, preko toplih narandžastih, koje su baš kao sunce koje se rastapa, i braon tonova. Na kraju sve odlazi do bordo i ljubičastih nijansi. Tkanine su satenske, sijaju, malo su baršunaste i sve to doprinosi letnjem utisku, zato ovo i jeste Cruise kolekcija, koju smo mi zapravo zamislili da bude tranzit ovog perioda kada se zvanični deo sezone završio. Imamo taj međuperiod, Cruise ili Resort. To je odeća od prirodnih materijala, jute, konoplje, vlakana, i namenjena je za odmor.

 

Imamo takođe i miks dubokog i plitkog struka. Donekle sam se trudila da ispratim i trend, koji je krenuo s nižim strukom. To postoji, ali smo gledali da dodamo neke detalje. Recimo, suknje su mobilne pa imaju kaiš koji može da se zakači ili da se otkači pa mogu da se nose baš nisko, a mogu i da se podignu jer postoji kaiš koji to zategne. Onda može da se upaše preko košulje, tako da odgovaraju i ženama koje vole nizak struk i onima kojima se ne sviđa i žele da se upakuju na drugi način. Što se tiče donjih komada, imamo pantalone i suknje na tu temu. I dalje su aktuelni cutouti, što je dobro jer je leto. Takođe, imamo haljine, lepršave košulje, prozirne materijale… Nežno je i poziva na leto.

Pitali smo Anu da li je model kupaćeg kostima koji se prvi pojavio na reviji nagoveštaj budućih kreatorskih projekata, a ona nam je odgovrila:

Možda neka naznaka. Uvek kroz kolekciju počnemo da eksperimentišemo s nekim stvarima. Kad pravimo reviju ili limitiranu kolekciju, to nam je prilika da se malo poigramo i uradimo nešto što do sada nismo, neki iskorak. Ovde smo se igrali na raznim frontovima.

 

PROBA REVIJE I DEFILEA

Legendarna Jelena Mladenović, jedna od najuspešnijih manekenki iz prve garde modela stare Jugoslavije, a danas aktivni lider u Udruženju manekena, samouvereno je postrojila manekenke, njihov redosled i pozicije. Kao što je sama navela, došlo je do smene generacija lokalnih modela, ali smo i dalje na reviji mogli da vidimo istaknuta imena, poput Dan Kič i Barbare Tatalović.

 

BEAUTY LOOK

Naš poznati šminkerobjasnio nam je kako je osmislio look za Mona reviju, dok nam je Teo pozirala u odlično skrojenoj Mona suknji sa dubokim strukom iz nove kolekcije. Marko nam je otkrio sledeće:

Izgled je inspirisan zalaskom sunca, toplim zlatnim i pink tonovima s puno sjaja na licu, da vidimo leto i sjajnu kožu. Ideja je potekla iz zamisli kao da su se sunčale u toku dana, zdrave, rumene i tek što su izašle iz mora i sele da popiju piće u bar na obali i uživaju u zalasku sunca. A onda se desio taj čarobni zlatni trenutak, krenuo je Sunset i otkrivanje kolekcije, kao što nam je tvorac scenografije Marko objasnio, mi smo postali deo ove magije dok su modeli šetali između nas do poslednjeg sunčevog zraka.

Danas jedva čekamo da ponovimo ovakve magične trenutke zalaska i to obučeni baš u neki model iz najnovije Mona kolekcije.

Salut u to ime!

 

Foto: Marija Timotijević

 

Model: Teodora Aleksić @Jsmanagement

 

Odeća: Mona SUNSETCRUISE

Ovde možete da pogledate još fotografija sa revije!

Foto: Marko Petrović

Učitati još
Zatvori