Vinarije u Srbiji: Mesta na kojima se susreću hedonizam i prefinjenost
Vinarije u Srbiji: Mesta na kojima se susreću hedonizam i prefinjenost

Vinarije u Srbiji: Mesta na kojima se
susreću hedonizam i prefinjenost

Vino se voli strastveno, ne ispija se naglo, uživa se u svakom kontaktu sa prirodom i posebnim ukusima. Nakon svakog gutljaja vina krv dodatno proključa, obrazi se nežno zarumene a sve što nam ostaje jeste široki osmeh zadovoljstva. Vino je tradicija i moderno u jednom. Naš saputnik tokom mnogih važnih životnih događaja. Ljubitelji vina, vole njegovu istoriju, posebnost koju donosi svaka flaša. A ima li kvalitetnije provedenog vremena od obilaska mesta gde nastaje umetnost u dodiru sa hedonizmom koje rađa vino kao simbol lepote i prefinjenosti. Znamo koje su to vinarije morate obići kako biste upoznali čari posebnih radionica i podruma vina i obogatili svoje iskustvo novim uspomenama. Nakon što smo vas sproveli kroz vinarije u blizini Beograda, prelazimo sada i na ostatak zemlje.

Vinarija Erdevik

Ima li boljeg načina da se počne sa vinarijama u Srbiji od toga da se spomene jedna od najznačajnijih vinarija u Vojvodini? Vinarija Eerdevik ime je dobila po istoimenom selu koje se nalazi na jedinoj planini koju ova nepregledna ravnica može da ponudi, Fruškoj Gori. Prepoznatljiva po svom raskošnom vinogradu, vinarija Erdevik nudi i najpopularnije sorte vina. Njihovi proizvodi koji već sada godinama unazad zauzimaju posebno mesto u vinotekama i shop-ovima su Tri roze koze i Tri bele koze. Posebno smo je izdvojili danas kao jednu od vinarija u našoj zemlji sa najdužom tradicijom. Ljubiteljima crvenog vina predlažemo da probaju njihova vina premium klase. Erdevik roze, Roza Nostra trenutno je jedano od najpopularnijih roze vina u našoj zemlji. Vinarija je sa svih strana okružena divnom prirodom, poseduje svoj restoran, a blizina možda najlepše evropske reke Dunav obezbediće vam još lepši ugođaj.

Vinarija Matalj

Vojvodina je definitivno deo države koji ima najplodosnije vinarije. Međutim, u samom srcu Šumadije, još jedan predeo krije dugu istoriju proizvodnje i uzgajanja posebnih sorti vina. Predeo Topole, Oplenca i Negotina. Upravo u Negotinu, nalazi se vinarija Matalj koja proizvodi najcenjenije sorte vina u našoj zemlji. Najpopularniji po svom crvenom Kremenu i Tamjanici čiji su ukusi drugačiji od svega što ste imali prilike da isprobate do sad, opravdaće svakome ko ih isproba svoj kvalitet. Zbog svog elegantnog, prostranog i mirnog ambijenta, njihova vinarija često je dozvoljavala intimne proslave i venčanja. Unutrašnjost same vinarije je veoma elegantna, a ambijent zaista miran i opuštajući. Kukinja i menu sadrže veliki i prefinjen izbor hrane kako bi ispratili čitav ugođaj i podstakli na potpuno prepuštanje ukusima njihovih sorti.

Nešto potpuno drugačije – Rajačke pimnice

Za vinarije Matalj i Erdevik, sigurno ste čuli i pre našeg teksta. Međutim, imamo nešto veoma interesantno i za one koji vole etno sela. Na samo nekoliko kilometara od vinarije Matalj, nalazi se Rajačka pimnica i gazdinstvo C’ est La Vie. Na ovom domaćinstvu nalazi se nepregledno vinogradsko polje, a mnogi koji su imali prilike da ih posete njihovo vino opisuju kao „najukusnije“. Ovo mesto je i od velikog istorijskog značaja, u devetnaestom veku bili su jedni od prvih proizvođača vina na ovim prostorima. Vino se pažljivo čuva u buradima kamenih podruma i ima zaista jedinstveni ukus, miris i specifičnu boju. Obilazak, degustacija sorti iz ponude i obilan domaćinski ručak koštaju oko hiljadu dinara po osobi. Ovo mesto nudi i prenoćište umornim gostima. Po dolasku uvek ćete biti dočekani sa dosta ljubavi, a razgovor o vinu možete voditi sa stručnjacima koji se ne libe da podele znanje.

Učitati još
Zatvori