Save the date: Bliži se period novogodišnjih marketa u Evropi
Save the date: Bliži se period novogodišnjih marketa u Evropi

Save the date: Bliži se period
novogodišnjih marketa u Evropi

Kako se leto završava, naše misli polako kreću u pravcu proslavljanja Nove godine i božićnih praznika. Da, znamo da je ostalo još dosta vremena do zimske čarolije, but we can’t help ourselves. Jedan od nezaobilaznih aspekata ovih proslava su upravo novogodišnji marketi, koji svake godine privlače posetioce raznim dešavanjima, ukusnom hranom i lokalnim suvenirima. Možemo slobodno reći da su u svim gradovima u svetu novogodišnji marketi prava atrikcija. Međutim naš fokus je na onima u Evropi, jer smo upravo za njih pronašli datume u toku kojih će se održavati.

Novogodišnji marketi predstavljaju savršeno mesto za okupljanje porodice i prijatelja, a takođe i za upijanje duha praznika. Uz hiljade blistavih svetala, tradicionalne štandove i bogatu ponudu hrane, ovi marketi pretvaraju obične gradske trgove u prave čarobne svetionike za prazničnu euforiju.

Beč, Berlin i Kolmar

Novogodišnji market u Beču, jedan od najpoznatijih i nama najdražih, pretvara Rathausplatz u čarobno carstvo svetala, ukrasa i neodoljivih novogodišnjih poslastica. U periodu 11. novembra pa sve do 4. januara ove godine, možete uživati u tradicionalnim austrijskim delicijama poput punjenih kobasica, pečenih kestena i kuvanog vina, dok obilazite štandove pune suvenira, ukrasa i raznih rukotvorina.

Kolmar, šarmantan gradić smešten u Alzas regiji Francuske, poznat je po svojim slikovitim kanalima, šarenim kućama i atmosferi iz bajke. Njegov novogodišnji market, poznat kao Marché de Noël de Colmar pretvara ovaj već prekrasan grad u još čarobnije mesto tokom praznika. Često je ocenjivan kao jedan od najlepših novogodišnjih marketa u Evropi. Osim klasičnih novogodišnjih proizvoda, poput kuvanog vina i kestenja, na ovom marketu možete videti njihove tradicionalne kulinarske specijalitete poput tartifletta, racletta i kolača od badema. Ako želite da osetite magiju ovog grada, najbolje je da to uradite u periodu od 23. novembra do 29. decembra ove godine.

Berliner Weihnachtszeit važi za jedan od najraznovrsnijih novogodišnjih marketa u Berlinu. Ističe se svojom impresivnom božićnom jelkom koja je svake godine sve lepša. Za one koji tragaju za nostalgijom, ujedno i ljubitelje sajmova zabave i zavisnike od klizanja, Berliner Weihnachtszeit je pravo mesto za to. Takođe, kulinarski specijaliteti će gostima pružiti pravo uživanje. Bilo da se radi o dimljenom lososu, Handbrotu (punjenom hlebu), pečenim jabukama ili različitim varijantama bratwursta, ovde se za svakoga nađe nešto posebno. Svake godine se održava na istom mestu, između gradske skupštine Rotes Rathaus i crkve Marienkirche, a ove godine će to biti u periodu od 20. novembra do 1. januara.

Gorenavedeni novogodišnji marketi su bili neki od naših favorita. Međutim, Evropa nudi širok izbor gradova sa prelepim trgovima punih zimske čarolije koji čekaju da vas ugoste.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori