Ovo leto SUP-ujemo! Evo šta sve trebate znati o popularnoj letnjoj rekreaciji
Ovo leto SUP-ujemo! Evo šta sve trebate znati o popularnoj letnjoj rekreaciji

Ovo leto SUP-ujemo! Evo šta sve trebate znati
o popularnoj letnjoj rekreaciji

Odbrojavamo dane do godišnjeg odmora i u velikim smo planovima kako što aktivnije provesti to vreme. Iako prvo želimo da se odmorimo pa pripremamo najdraže časopise i knjige koje ćemo iščitavati na plaži, želimo i da se aktiviratmo Proučavajući koje su nam opcije, odluka je pala na SUP – stand up paddling. Radi se o letnjem vodenom sportu koji je hibrid surfovanja i veslanja. Već sada znamo kako će nam SUP-ovanje, ili u dužoj verziji, veslanje na dasci biti omiljena aktivnost ovoga leta. Koja je prava SUP daska za veslanje, u kojem delu dana SUP-ovati, kako krenuti ako ste početnik i sve male tajne ove ljetne rekreacije donosimo u nastavku.

Prva pomisao na surfovanje su Havaji pa i ne čudi da ovaj sport potiče upravo odatle. Izmislili su ga surferi u danima kad nije bilo dovoljno vetra za pravo surfanje, a istorija kaže da je 60-ih godina ova aktivnost služila i kao prevoz. Ipak bez obzira na to što su ga osmislili profesionalci, nemojte se obeshrabriti jer SUP-ovati može svako bez obzira na predznanje i godine, a to je najveća prednost ovog sporta. 

SUP daska za veslanje – kako odabrati pravu?

Na tržištu je dostupan veliki broj SUP daski različitog cenovnog ranga. Pre svega postoje daske na naduvavanje i tvrde daske. Ono što vam preporučujemo je da se zbog praktičnosti ipak odlučite za verziju na naduvavanje jer će takva biti mnogo jednostavnija za transport. Tu dolazimo do druge problematike zvane tehnologija izrade. Iako postoje one s tehnologijom lepljenja delova, takve su daske znatno manje kvalitetnije. Velika je verovatnoća da će vam se s vremenom slojevi odvajati, ivice raspadati, a vaša će daska vrlo brzo morati u rashod. S druge strane tehnologija varenja možda je skuplja, ali je neuporedivo kvalitetnija pa, iako će vam u početku izgledati kao nepotreban trošak, biće zapravo pametna investicija.

Tu je još jedan trik kako možete videti koliko je kvalitetan proizvod kojeg razmatrate za kupovinu – garancija. Preporuke su da ne pristajete na manje od dve godine garancije.

Kada smo odabrali vrstu  i tehniku izrade SUP daske, dolazimo do toga da ona mora odgovarati vašoj telesnoj konstituciji. Mera koja vam to pokazuje je volumen, odnosno nosivost. Jako je važno da se daska ne savija u oblik banane prilikom klečanja i stajanja na njoj, jer bi uživanje na SUP dasci vrlo brzo moglo postati muka.  Na ovu meru utiču i materijal i dužina i širina daske. Ako ste početnik, preporučujemo šire daske s kojima će vam održavanje ravnoteže biti mnogo uspešnije.

Sama težina daske takođe nije zanemariva jer imajte na umu da ste vi ti koji ćete tu istu dasku nositi do plaže i nazad. I zadnje, ali ne i najmanje važno pravilo u odabiru SUP daske je boja. Izbegavajte tamne jer takve upijaju najviše sunca, zagrejavaju se i na kraju uništavaju.

Neizostavna oprema za SUP

Ono bez čega svakako ne možete su veslo i peraja. Kod odabira vesla treba paziti na dzžinu i težinu. Preporučuje se da veslo bude od vas više 15 do 30 cm kada je postavljeno ispred vas, ali zato bi najbolje bilo odabrati veslo koje se može podesiti. Na taj način članovi porodice svih uzrasta mogu uživati u ovoj aktivnosti. Bilo bi dobro da je veslo što lakše kako biste se što manje bespotrebno umarali, ali za rekreativne svrhe ovaj uslov nije toliko nužan. Oblik lopatice vesla ono su što biste trebali više gledati, nego samu težinu.

Peraja su neizostavni deo SUP-ovanja koja vam omogućuje pokretljivost i stabilnost. Profesionalne daske znaju da imaju do tri peraja, ali većina SUP daski ima jednu. To je sasvim dovoljno ako ste rekreativac koji se želi samo dobro zabaviti i malo aktivirati svoje mišiće tokom dugog toplog leta.

Iako ne spada pod obaveznu opremu, bilo bi dobro imati pumpu za dasku kao i torbu za njen transport i zimski san. Ne znamo na kakvu se SUP avanturu spremate, ali ne bi bilo loše imat nepropusnu torbu u koju ćete smestiti osnovne stvari – tečnosti, SPF kremu i mobilni i novac. Uz nju, SUP može biti i zgodno prevozno sredstvo u uvalama.

 

SUP daska za veslanje – nikad dosta opreza

Jedna stvar koja se čini poprilično nebitno, ali na kojoj ćete biti zahvalni ako padnete sa svoje SUP daske, je vezica za nogu. Uz nju možete biti sigurni da daska neće pobeći zajedno s talasom i da ćete je uloviti svojim plivačkim sposobnostima. Jer onda te sposobnosti moraju biti vrlo brze. Posebno ako je vetrovito! I tu dolazimo do jedne stare poslovice koje se ne bi bilo loše nekad pridržavati – hvali more, drž’ se kraja. Izbegavajte SUP-ovanje između 12 i 17h.  Odaberite radije jutro i kasnije poslepodne kada je mirno i nemojte ići predaleko od obale. Veslanje uz obalu za početak će biti sasvim dovoljno.

 

Kako pravilno SUP-ovati?

Stajati uspravno na dasci za surfovanje i veslati nije nimalo lako. Ako za početak niste sigurni, krenite s kolenima na dasci i vežbajte ravnotežu na taj način. Kada malo uđete u to sve vreme je da stanete na noge. Uspravno telo, raskorak u širini ramena i pogled prema napred pomoći će vam da vaše SUP-ovanje bude što uspešnije. S obzirom na to da vam se telo nalazi u položaju u kojem je potrebno održavati ravnotežu, to znači da vam radi apsolutno svaki mišić u telu. Upravo zato ovo je odličan način za postizanje i održavanje forme, a da ne spominjemo koliko je dobar za ‘hvatanje’ preplanule boje kože.

Osim fitnessa i sunčanja, na SUP dasci možete i praktikovsti  jogu uz koju takođe možete zadržati fizičku aktivnost, ali s duhovnim pristupom kakav joga nalaže.

Najbolja mesta na Jadranskoj obali

Jadranska obala odlična je za opuštanje i pronalazak unutrašnjeg mira veslajući ili meditirajući SUP daskama. Iako SUP-ovanje možete u bilo kojoj uvali kada imate svoju dasku, za kraj vam ostavljamo neka od najlepših mesta na Jadranskoj obali na kojima će stand up paddling biti pravi užitak. Dubrovnik je bio pionir SUP-ovanja u Hrvatskoj, ali tu je još nekoliko prelepih lokacija. Ostrvo Vis idealan je za otkrivanje najlepših plaža SUP daskama, ali i svetionik Veli Rat na Dugom ostrvu. Šibenska tvršava sv. Nikole na ulazu u sami Šibenik s morske strane daje puno materijala za istraživanje, a SUP-ovati se može i na Baćinskim jezerima, nedaleko od Ploča, ali i kanjonu reke Zrmanje.

Otkrijte malog istraživača u sebi, izađite iz svoje zone komfora, ali pre svega dobro se zabavite!

Učitati još
Zatvori