Journal.rs

Donosimo recept za vegetarijansku pitu koja će vam postati favorit (i) za doručak

Carolina Gelen je jedna od naših omiljenih gastro influenserki. Njen kuvar bogat je receptima koji su ukusni, a veoma jednostavni za pripremu. Od slatkih do slanih jela, Carolina ima recepte za sve što volimo – a ovoga puta, fokus je na receptu za vegetarijansku pitu (za doručak). Puna nutritrivnih vrednosti i bogata ukusima, ova vegetarijanska pita idealna je ako ste ljubitelj slanog doručka, ali i meal prep-a. Jednostavna priprema samo je dodatni plus zbog kog istu pravimo – a imamo i step by step recept.

Vegetarijanska pita


Sastojci


  • 226g kora (možete koristiti filo testo koje se koristi za burek, ostavljeno da se odrmzne u frižideru tokom noći)
  • 60ml maslinovog ulja
  • So
  • 2 šolje sitno iseckanog povrća
    • 1/2 crvene paprike
    • 1/2 krompira
    • 1/2 šargarepe
    • 1/2 tikvice
    • 1/2 praziluka
    • možete koristiti i luk, paradajz, spanać, karfiol, brokoli itd.
  • 300ml mleka
  • 4 žumanca
  • 1 kašičica izdrobljenog komorača
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica luka u granulama ili pola kašičice luka u prahu
  • Biber
  • 2 glavice belog luka
  • Oko 10 gr iseckanog peršuna

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 190°C.
  2. Podmažite pleh.
  3. Posložite filo testo i izgužvajte ga u kružnim pokretima – u posudi u kojoj ćete praviti pitu.
  4. Iseckano povrće smestite u kore. 
  5. Pospite maslinovo ulje i svuda po površini testa. Stavite u rernu na 35 do 40 minuta, dok vrh ne postane zlatkaste boje.
  6. Izvadite pitu iz rerne i smanjite temperaturu na 175°C.
  7. U činiji srednje veličine pomešajte žumanca, komorač, praziluk, slatku papriku, beli luk, malo bibera i dosta soli.
  8. Taj miks stavite na ispečenu pitu.
  9. Vratite pitu u rernu na još 25-30 minuta.
  10. U manjoj činiji za to vreme pomešajte beli luk, peršun i dve kašike maslinovog ulja.
  11. Čim pitu izvadite iz rerne, namažite je tom mešavinom.
  12. Isecite pitu na parčad i poslužite toplu.

Foto: Instagram (@carolinagelen) / Carolina Gelen