Journal.rs

Tri predloga za ukusnu salatu kao prilog ručku

Znamo da je krompir salata neprevaziđen prilog posnom ručku, pre svega uz ribu. No, u želji da malo začinimo ovogodišnji posni obrok, donosimo predloge za tri posne salate koje možete pripremiti ukoliko postite – ili bilo kad, ukoliko ste na veganskoj ishrani.

Hrskava salata sa brokolijem

Sastojci

  • 2-3 glavice brokolija
  • 120 grama rendane šargarepe
  • 3 glavice crvenog luka, seckanog
  • 170 grana posnog majoneza
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 80 grama suncokreta
  • 80 grama suvog grožđa ili brusnica
  • so
  • biber

Priprema

Cvetove brokolija odvojite od drške pa isecite na komadiće, a zatim i drške oljuštite pa iseckajte na jednake komade. Isecite i šargarepu i crveni luk na sitnije komade. U jednoj posudi pomešajte posni majonez i jabukovo sirće pa ih dobro sjedinite. Ubacite brokoli, šargarepu i luk pa ponovo dobro promešajte. Pospite semenke suncokreta i sušene brusnice, pa dodajte soli i bibera po ukusu. Ostavite salatu da odstoji minimum 10 minuta kako se svi ukusi dobro sjedinili. Salata može stajati u frižideru, u zatvorenoj posudi, do pet dana.

Salata sa leblebijama

Sastojci

  • 1 limenka leblebija, oceđena
  • 2 krastavca
  • 2 paradajza
  • 1 crvena paprika
  • pola glavice crvenog luka
  • 1 oceđen limun
  • 1 kašika peršuna
  • prstohvat soli

Priprema

Iseckajte povrće na sitne komade pa pomešajte u velikoj posudi, a zatim dodajte leblebije, prethodno oceđena. Zatim iseckajte peršun i u zasebnoj manjoj činiji sjedinite sa limonovim sokom i šolju. Prelijte smesu sa limunovim sokom i peršunom u činiju sa povrćem pa promešajte dobro. Ostavite u frižideru pre serviranja.

Salata sa kinoom i batatom

Sastojci

  • 4 batata
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250 grama kuvane kinoe
  • 250 grama kelja, očišćenog od drške
  • susam
  • korijander
  • prstohvat slatke paprike
  • so
  • biber
  • 80 grama tahinija
  • 1 oceđen limun
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 čen belog luka
  • voda po potrebi

Priprema

U činiji pomešajte iseckan batat, maslinovo ulje, slatki papriku uz prstohvat soli i bibera pa dobro promešajte. Na pleh zatim poređajte slatki krompir pa pecite na rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, 30-ak minuta, rok krompir ne omekne. Za to vreme, pripremite dresing od tahinija, limunovog soka, javorovog sirupa, usitnjenim belim lukom i malo soli. Po potrebi, dodajte malo vode tako da sos dobije kremastu teksturu. Na malo ulja pripremite kelja, na srednjoj temperaturi. Kada se krompir ispeče, prespite u veliku činiju pa sjedinite sa keljom, kuvanom kinoom i prelijte dresingom od tahinija. Lagano pomešajte pa servirajte sa posutim susamom i korijanderom.

Foto: Instagram (@the.healthyepicurean / @homeandmood)