Journal.rs

Pogled na Savu, izvanredna kuhinja i kosmopolitski duh: U St. Regis Savant Brasserie leto traje večno

Leto u Beogradu uvek deluje prekratko i nekako nam se čini da ga nikad nije dosta. Letnji dani se završavaju i pre nego što uspemo da ih uhvatimo, a večeri pune svetla grada i mirisa reke ostavljaju želju da taj osećaj potraje. Septembar nam je i zvanično stigao kalendarski, ali u srcu našeg grada postoji mesto na kom želite da dugo sedite sa dragima, da razgovarate, gledate sva ta svetla koja se preslikavaju u vodi i osećate ritam ovog božanstvenog grada gde leto još traje. To mesto je Savant Brasserie, a nalazi se u okviru hotela St. Regis.

St. Regis • Savant Brasserie


Ulazak u Savant podseća na one njujorške brasserie-je koje smo gledali u serijama, elegantno, ali opušteno, nenametljivo sa kosmopolitskim duhom koji odmah možete da osetite. Detalji koji su inspirisani lokalnim elementima i prirodni materijali stvaraju toplu i pristupačnu atmosferu, dok terasa pruža pogled na Savu i panoramu Beograda. Tim vas dočekuje sa osmehom, prati do stola i poslužuje omiljeno piće ili jelo, tako da se trenutak odmah pretvara u uživanje.

Kuhinja je srce Savanta.

Pre nego što su se pojavili prvi recepti, šefovi su putovali Srbijom, obilazili su sela, pijace i vinarije, tražeći ne samo najbolje sastojke, već i životne priče i iskustva koji oblikuju ukuse. Savant jelovnik spaja lokalno i svetsko: tartufi iz Srbije, planinske pečurke, mangulica sa sela, sve osmišljeno da svaki zalogaj odražava autentičnost i kreativnost.

Signature jela, od bureka sa jagnjećim mesom i kotleta od mangulice do pačetine sa pet vrsta začina, pečenog brie sira sa tartufima i ribe list Meunière, nude modernu reinterpretaciju tradicionalnog, dok tiramisu završava iskustvo na slatkoj, prepoznatljivoj noti. Somelijer bira vina koja prate svaki obrok, a baristi kreiraju signature koktele koji upotpunjuju večernji ugođaj, čineći da poseta Savantu postane istinsko iskustvo svih čula.

Ovog septembra večeri na Savant terasi počinju od 18h uz muziku uživo, DJ nastupi i akustični duo stvaraju ambijent koji je opušten i ležeran, a istovremeno privatan, savršeno prateći lagani zalazak sunca nad Savom.

Od 19h, terasa doživljava svoj vrhunac kroz ritual sabrage – otvaranje šampanjca sabljom, tradiciju koja vodi još iz vremena porodice Astor, simbolično obeležavajući prelazak dana u noć i upotpunjujući jedinstveno septembarsko iskustvo. U ovom ambijentu, gde se hedonizam i iskustvo susreću, svako veče postaje produženo leto: trenutak koji traje, koji se pamti i koji poziva da se prepustite ritmu grada i reke. Ovde, u Savantu, leto još uvek traje, a svaki gost pronalazi svoj mali raj u njegovim poslednjim zracima.

Foto: St. Regis