Ultimativni recept za kuvano vino
Praznična sezona je gotovo iza ugla što znači samo jedno – vreme je za pečeno kestenje i kuvano vino. Festive iliti praznična sezona svojim duhom efektuje gotovo sve industrijske grane, počevši od mode koja servira božićne kampanje pa do entertainment industrije koja plasira božićne muzičke specijale. Međutim, i gastro matrice se znatno menjaju tokom ovog perioda godine. Počinjemo da favorizujemo tople obroke kao što su čorbe, napitke poput čajeva ali i deserte koji u fokus stavljaju pekan orah ili pečeno voće. No, omiljeno piće mnogih tokom prazničnog perioda je definitivno kuvano vino, koje je apsolutni must i u svetskim metropolama tokom takozvanog Adventa. U nastavku teksta otkrivamo kako možete napraviti ovo cozy piće brzo i lako, kod kuće. Ko nije za čašu kuvanog vina tokom snežnih dana?
Sastojci
- Flaša crvenog vina
- Kardamon
- Narandže
- Merica soka od narandže
- Tri štapića cimeta
- Nar i brusnice po želji
- 1/3 merice javorovog sirupa
- Dve iseckane kruške i jabuke
- Jedna ipo merica soka od jabuke
- Supena kašika karanfilića
Priprema
U posebnu posudu ćete sjediniti flašu crvenog vina, malo soka od jabuke i narandže kao i javorov sirup. Bitno je temeljno sjediniti sve gorepomenute sastojke koji čine bazu ovog cozy zimskog pića. Pomenutu mešavinu je potrebno postepeno zagrejati na blagoj vatri i dodati sve preostale sastojke koji uključuju cimet, kardamon, brusnice, nar, narandže, jabuke ili kruške i svemu slično. Kada sjedinite sve sastojke, mešanje tokom kuvanja vina predstavlja ključ. Morate biti oprezni koliko ga dugo kuvate kako sastojci koji čine crveno vino ne bi izvetrili. Mešavinu je potrebno kuvati tri sata na niskoj temperaturi koju možete postepeno povećavati na svakih sat vremena. Kada primetite da iseckano voće i suvi sastojci počinju da ispuštaju svoj sok i da se suše, slobodno ih možete izvaditi iz posude i poslužiti svoje kuvano vino. Ovo piće se pije isključivo toplo te ga morate zagrevati pri svakoj sledećoj konzumaciji.
Foto: TikTok /@crowdedkitchen/