Lepljivi ražnjići od bukovača iz rerne & palačinke od leblebije
Lepljivi ražnjići od bukovača iz rerne & palačinke od leblebije

Lepljivi ražnjići od bukovača iz
rerne & palačinke od leblebije

Food blogerka i joga instruktorka, Jelena Malenović, koja stoji iza bloga Začin i sunce specijalno za Journal donosi recept koji ćete naprosto obožavati. Njeni recepti se inače zasnivaju na biljnoj ishrani bez glutena i bez šećera, originalni su i uvek drugačiji.

Lepljivim ražnjićima od bukovača iz rerne i palačinkama od leblebija nećete odoleti – bez obzira na to da li preferirate biljnu ishranu ili ne. Sočne i reš bukovače su tu da zamene mesni obrok i zadovolje i najzahtevnije apetite i odlično se slažu uz palačinke od leblebija. Idealna lagana kombinacija u susret letu.

Sastojci:

Vreme pripreme: 40 min
Količina: 6-8 ražnjića služenja

  • 400g mladih bukovača
  • 1.5 kašičica dižon senfa
  • 1 kašičica bagremovog meda ili agava sirupa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 2 kašike tamari sosa
  • 1/2 kašičice dimljene slatke paprike
  • 2 kašike susamovog ulja
  • so po ukusu

za palačinke:

  • 100g brašna od leblebije
  • 2 kašike čija semenki
  • 1 kašičica nutritivnog kvasca
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • so po ukusu
  • oko 250ml vode

Priprema:

Bukovače očistite i isecite po potrebi na manje komade što približnije veličine.

Ostatak sastojaka mućenjem sjedinite u ujednačenu smesu. Umešajte ili premažite ovom smesom bukovače tako da se svi komadi jednako oblepe i poređajte ih na ražnjiće.

Ražnjiće stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni na 200C oko 15 minuta ili dok ne porumene. Pospite svežim peršunom i poslužite uz palačinke od leblebije i čija semenki.

Za palačinke, pomešajte sve suve sastojke i postepeno uz mešanje dodajte vodu. Ostavite sa strane da smesa stoji 10-15 minuta ili dok spremate pečurke. Smesa za palačinke treba da u gustom mlazu curi sa kašike te po potrebi dodajte još vode pre pečenja.

Palačinke pecite u zagrejanom tiganju bez ulja po minut sa svake strane.

Prijatno!

Foto: Jelena Malenović

Učitati još
Zatvori