Ako ste pratili kulinarske trendove poslednjih godina, verovatno se sećate kada je klasična feta pasta postala jedan od prvih viralnih recepata na TikToku. Od tog trenutka, recept je doživeo brojne varijacije, među kojima je najpopularnija bila Salmon Feta Pasta, kombinacija kremaste fete i sočnog lososa koja je osvojila društvene mreže.
Ove jeseni, na red je došla sezonska varijanta, Pumpkin Feta Pasta. Ukusi bundeve i fete, te nežna tekstura testenine stvaraju savršenu harmoniju ukusa. Ovo jelo je – kao i prethodne feta paste – brzo gotovo, jednostavno, ukusno i zdravo, a najbolji deo je što sve sastojke (osim testenine) samo treba da ubacite u jednu posudu pa u rernu, a posao se odrađuje sam.
Pumpkin Feta Pasta: Recept
Sastojci
- 250 g bundeve, oguljene i iseckane na kockice
- 250 g crvene paprike, očišćene od semenki i grubo isečene
- blok feta sira
- tri češnja belog luka, u kori
- tri kašike maslinovog ulja
- biber
- kašičica sušenog origana
- 250 g testenine po izboru (na primer – rigatoni)
- šolja vode od kuvanja testenine
Za posluživanje
- parmezan
- sveži listovi bosiljka, iseckani
- baby spanać (po želji)
- čili (po želji)
Priprema
- Zagrejte rernu na 200°C.
- U vatrostalnu posudu stavite feta sir, bundevu, crvenu papriku i beli luk u kori. Prelijte maslinovim uljem i začinite biberom i sušenim origanom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 40 minuta ili dok povrće ne omekša.
- Dok se povrće peče, skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Obavezno sačuvajte jednu šolju vode od kuvanja testenine za umak.
- Kad je povrće pečeno, prebacite ga u blender ili procesor hrane. Dodajte sačuvanu vodu od testenine i malo maslinovog ulja.
- Blendajte dok umak ne postane kremast. Posolite i pobiberite po ukusu.
- U veliku tepsiju stavite sveže skuvanu testeninu i prelijte umakom.
- Završite s parmezanom, svežim bosiljkom ili baby spanaćem i čilijem, ako želite pikantniji ukus.
Foto: Instagram (@burntbuttertable, @thedishonhealthy, @goodfoodeveryday, @_byneri, @jshealth)