Journal.rs

Dok traje sezona: Potaž od bundeve naš je omiljeni ručak tokom jeseni

Bundeva je idealan način da otvorimo jesenju sezonu, ali i iskoristimo sve njene blagodeti. Bundevu volimo jer je jedna od onih namirnica koje spadaju u superfood kategoriju, a koja je opet preukusna. Bogata je vitaminima i mineralima koji su posebno važni za zdrav imunitet na prelasku u novo godišnje doba. Nakon što smo se pre nekoliko dana podsetili zašto je ova torta od bundeve jedan od najboljih deserta, sada prelazimo na slani recept sa istim glavnim sastojkom. Potaž od bundeve je jedan od recepata koji je podjednako cozy i zdrav, a idealan je i zbog brojnih zdravstvenih benefita koje sa sobom nosi. Uz pomoć začina i nekoliko trikova, ovaj potaž će postati deo vaše svakodnevne gastro rotacije. Recept se priprema brzo i lako.

Kremasti potaž od bundeve

Sastojci (za 4 osobe):

  • 600–700 g bundeve

  • 1 srednji krompir

  • 1 šargarepa

  • 1 crni luk

  • 2 čena belog luka

  • 1 kašika maslinovog ulja ili putera

  • 800 ml povrtnog bujona (ili voda + kocka za supu)

  • 100 ml pavlake za kuvanje (ili kokosovog mleka za vegansku verziju)

  • So, biber po ukusu

  • Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)

  • Semenke bundeve ili prženi hlebni krutoni za posipanje

Priprema:

Priprema potaža je veoma jednostavna. Napomena: Ako želite kremastiju teksturu, slobodno dodajte više pavlake za kuvanje i kraće mešajte smesu štapnim mikserom.

  1. Bundevu očistiti, iseći na kocke. Krompir i šargarepu oljuštiti i iseći na manje komade.

  2. U šerpi na ulju ili puteru propržiti sitno seckan luk dok ne postane staklast. Dodati beli luk kratko da zamiriše.

  3. Ubaciti bundevu, krompir i šargarepu, malo propržiti.

  4. Naliti bujonom, posoliti i pobiberiti, pa kuvati oko 20 minuta dok povrće ne omekša.

  5. Izblendati štapnim mikserom smesa ne postane glatka.

  6. Dodati pavlaku za kuvanje i muskatni oraščić, kratko prokuvati još minut-dva.

  7. Poslužiti toplo, posuti semenkama bundeve ili krutonima. Uživajte u ovom sezonskom obroku, bilo za ručak ili za večeru.

Foto: Instagram (@emma.ranne)