Journal.rs
poširane šljive u belom vinu

Donosimo recept za poširane šljive koje bi trebalo barem jednom da isprobate

Ako ste u potrazi za jednostavnim obrocima za čiju pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka, Journal knjiga recepata je iz dana u dan sve ispunjenija upravo takvim receptima. Stoga predlažemo da u narednih nekoliko dana svoje dnevne obroke koncipirate na sledeći način – vafli sa spanaćem za doručak, pasta sa smokvama i tikvicama za ručak, te specijalni recept Viktorijinog anđela za večeru. Međutim, ako između tri glavna obroka pažnju želite da usmerite i na desert, predlažemo da – zadržavajući se na tematici voća i povrća – to budu poširane šljive u belom vinu. Evo i zašto.

Poširane šljive u belom vinu: Ideja za jesenji desert

Proces poširanja moguće je primeniti prilikom pripreme različitih jela, a pod njim se podrazumeva kuvanje određene namirnice u tečnosti na veoma visokoj temperaturi. Ipak, u tom procesu, tečnost ne bi trebalo da proključa. Namirnice koje se najčešće poširaju su jaja i riba, ali i različite vrste voća. Kada je voće poširano, ono može da se konzumira kao takvo, ali može i da se servira sa drugim namirnicama. Štaviše, može i da se iskoristi za dekoraciju različitih torti, a jedna od njih je i Pavlova torta sa poširanim kruškama.

Prilikom poširanja voća, kao tečnost se najčešće koristi vino. Stoga ovaj put šljive poširamo u belom vinu – i to zajedno sa nekoliko lovorovih listova. U pripremi se koristi još svega nekoliko namirnica, a nakon što poširane šljive odstoje preko noći, one su spremne za serviranje. U nastavku donosimo spisak svih sastojaka, te proces pripreme.

Sastojci


  • šest šljiva
  • flaša suvog belog vina
  • 175g šećera
  • tri lovorova lista
  • šest zrna bibera

Priprema


Belo vino, šećer i začine sjedinite u loncu, te ih ostavite na laganoj vatri oko pola sata. Za to vreme, prepolovite šljive i iz njih uklonite koštice. Nakon toga, potrebno je da ih poširate između tri i pet minuta, a ovaj proces zavisi od njihove veličine i toga koliko su zrele.

Nakon što su se počele ljuštiti, izvadite ih i spoljašnji sloj u potpunosti oljuštite. Ostavite da se tečnost za poširanje ohladi, a nakon toga je prelijte preko šljiva. Šljive ostavite u frižideru nekoliko sati – ili čak celu noć. Poširane šljive servirajte sa šlagom, bademima i drugim sastojcima po želji.

Foto: Instagram (@emma.ranne)