Journal.rs

Sezona kruški počinje, a mi spajamo poširane kruške i sladoled od vanile

Sezona kruški počinje, a to je odlična vest za sve ljubitelje ove letnje-jesenje voćke. Naime, opcija za desert sa ovim voćem je mnogo i svaka varijacija donosi novo iznenađenje za čulo ukusa. Ipak, kako tek ulazimo u sezonu ovog voća, odlučili smo da recept bude što jednostavniji – ali ne i manje ukusan. Poširane kruške su jednostavan, a ukusan način da uživate u ovom voću. Imamo recept za desert koji poširane kruške spaja sa cimetom i vanilom – pun pogodak za date night ili večeru kod kuće sa prijateljima.

Poširane kruške

Kada su poširane kruške u pitanju, priprema je zaista jednostavna. Prvo oljuštite kruške (možete ostaviti peteljku radi estetskih razloga). Kruške možete iseći na pola, ili na kriške – mada se kruške najčešće poširaju u celosti.

Potom u loncu pomešajte neki napitak koji se koristi za poširanje krušaka. To su najčešće belo vino, voćni sok, te voda (sa začinima ili bez). Dodajte šećer ili med. Odabrani napitak zagrejte do ključanja i potom temperaturu smanjite da se tečnost lagano krčka. Kruške stavite u tečnost tako da budu potopljene i na laganoj temperaturi ostavite da se kuvaju 20 minuta do pola sata. Znaćete da su gotove kada omekšaju. Tokom kuvanja, kruške lagano okrenite kako bi ravnomerno upile aromu. Nakon toga, pažljivo izvucite kruške. Ukoliko vam se jedu samo one, tu se možete zaustaviti i jesti ih same. Ipak, ukoliko biste da napravite desert sa njima, čitajte dalje.

Desert sa poširanim kruškama

Sastojci


4 poširane kruške

150 g šećera

1 štapić cimeta

1 štapić vanile

1 limun (sok i korica limuna)

Sladoled od vanile

Menta za dekoraciju (opciono)

Priprema


Kao što smo rekli, prvo ispoširajte kruške. Dalji proces je nikad jednostavniji. Prvo, na tanjir stavite kuglu (ili dve) sladoleda od vanile i potom preko njega stavite kruške. Posebno je dobra ideja staviti kruške dok su još tople, kako bi se sladoled otopio. Sladoled od vanile možete staviti i preko kruški ako vam je tako draže. Mali trik – dodajte i sirup koji je nastao u šerpi dok ste poširali kruške. Na kraju, dodajte svežu mentu za savršeni balans ukusa.

Foto: Instagram @elinwarn