Journal.rs

Vikend meni: Evo kako da napravite savršenu pizzu kod kuće

Vikend je za mnoge vreme kada se posvete kuvanju i spremanju hrane kod kuće – ili kada imaju takozvani cheat day, tačnije kada sebi dozvole da jedu hranu koju izbegavaju tokom nedelje. Pizza je gotovo uvek na vrhu liste kada je cheat day u pitanju – a nedavno obeležen Svetski dan pizze (9. februara) naveo nas je i da izdvojimo tri omiljene pizzerije u Beogradu. Iako volimo da je naručujemo i jedemo u restoranima, pizza je zapravo veoma jednostavna za pripremu i kod kuće – i tako sada donosimo recept.

Pizza kod kuće / recept

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 7 g suvog kvasca (1 pakovanje)
  • 300 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za sos:

  • 400 g paradajza (može konzervirani ili svež)
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Sastojci za nadev:

  • 200 g rendanog sira (mozzarelle)
  • Svi ostali sastojci po želji: šunka, pečurke, paprika, masline, itd.

Priprema:

1. Priprema testa:

  • U velikoj činiji pomešajte brašno, so i šećer.
  • U maloj činiji, pomešajte toplu vode i kvasac. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta dok ne postane penušavo.
  • Dodajte kvasac u brašno i mešajte dok ne počne da se formira testo.
  • Dodajte maslinovo ulje i mesite testo oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  • Pokrij ga krpom i ostavi da naraste na toplom mestu 1-1.5 sati.

2. Priprema sosa:

  • U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte paradajz.
  • Dodajte origano, so i biber i kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta dok se sos ne zgusne.
  • Po želji, možete dodati malo šećera ako je sos suviše kiseo.

3. Priprema pizze:

  • Kada je testo naraslo, podelite ga na 2 dela (ako želite 2 manje pizze).
  • Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u željeni oblik.
  • Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Premažite testo pripremljenim sosom.
  • Dodajte rendani sir, a zatim i ostale sastojke po želji.

4. Pečenje:

  • Pecite pizzu u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 10-15 minuta, dok ivice ne postanu zlatno-smeđe, a sir se istopi i blago porumeni.

5. Posluživanje:

    • Kada je pizza gotova, izvadite je iz rerne i isecite na komade.
    • Po želji, možeš dodati sveže začine poput bosiljka ili origana.

Foto: Instagram (@zainebsoven / @emilisindlev)