Journal.rs
Pierogi Cellulite Factory

Da li ste probali pieroge? Donosimo recept za tradicionalne poljske dumplinge

U Journal gastro rubrici akcenat je oduvek bio na ukusnim specijalitetima i novitetima. Tako smo i ovog puta odlučili da pronađemo takav novitet, ali u tradicionalnoj kuhinji. U pitanju su pierogi. Pierogi su tradicionalno poljsko jelo, poznato i u drugim istočnoevropskim kuhinjama. Reč je o testu punjenom različitim, slatkim i slanim punjenima, koje se oblikuje u  polukružne jastučiće (slično raviolima). Najčešće se kuvaju, a zatim još kratko poprže na ringli kako bi postali hrskavi. Pierogi se obično prelivaju maslacem i posipaju prženim lukom, slaninom ili kiselom pavlakom. Svoj recept za domaće pieroge koji uvek ispadnu savršeno, s nama je podelila Kristina Štriga, svima poznata kao Cellulite Factory.

Pierogi – tradicionalni poljski dumplingsi – donosimo recept


Pierogi sa sirom i krompirom

Sastojci za testo:

  • 340-360 g glatkog brašna
  • 110 ml mlake vode
  • 30 ml mleka
  • jedno manje jaje
  • jedna kašičica ulja
  • pola kašičice soli

Sastojci za fil:

  • 350 g pire krompira
  • 180 g svežeg sira
  • 60 g trapista
  • jedna kašičica kisele pavlake
  • pola kašičice soli
  • 1/4 čašičice šarenog bibera
  • pola kapičice seckanog peršuna
  • 20 g maslaca
  • prženi luk, kisela pavlaka i peršun, za serviranje

Priprema

U posudu dodajte vodu, ulje, mlijeko, sol i jaje. Sjedinite ih. Ubacite brašno, pomešajte kašikom, te rukama umesite glatko i mekano testo (oko 10 minuta). Ako vam se testo previše lepi za ruke dodajte 1-2 kašičice brašna.

Testo oblikujte u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta. Za fil sjednite pire, obe vrste sira, pavlaku, so, biber i peršun. Od fila oblikujte kuglice i slažite ih na tepsiju.

Razvučeno testo podelite na pola. Jedan deo obmotajte folijom, a drugi tanko razvucite, na debljinu oko 1 mm. Okruglom modlicom ili čašom veličine 6-7 cm izrežite krugove.

Na svaki krug stavite jednu kuglicu fila, premažite rubove vodom. Zatim ih spojite. Prstima po želji zavijte rubove kako bi dobili talase. Ponovite s ostatkom testa i fila.

Zakuvajte lonac slane vode. Ubacite 1/3 pieroga i kuhajte 2-3 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.

Izvadite ih, iscedite i prebacite na tepsiju. U činiji rastopite maslac. Dodajte kuvanu testeninu i pržite par minuta dok ne dobije lepu koricu.

Poslužite ih uz prženi luk ili slaninu, kiselu pavlaku i peršun.

Tekst preuzet sa: Journal.hr.

Recept nam donosi Kristina Štriga. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Kristina Štriga