Miso supa, kreirana na bazi ribljeg bujona u koji se dodaje miso pasta, alge i povrće, je odličan – i veoma zdrav – izbor za jesenji obrok. Kod ovog recepta najveći je izazov pronaći sve sastojke. Ipak, uz njih, supa se pravi za svega 10ak minuta. Japanska kuhinja je voljena i uvažena širom planete – ne samo zbog ukusnih, već i zdravih obroka koji odatle dolaze. Poznato je da ovaj narod važi za jedan od najdugovečnijih, a pravilna ishrana je veliki faktor u celoj toj priči. Miso supa, bilo da je jedete kao predjelo, bilo da je fokus vašeg obroka, ima brojne zdravstvene benefite. Koji su – i kako da supu napravite – otkrivamo u nastavku.
Karakterističan ukus miso supe dolazi od miso paste. Ista se pravi od fermentisane soje i najčešće se koristi za različite soseve, namaze i supe. Zbog procesa fermentacije, miso sadrži probiotike koji povoljno utiču na sistem za varenje i poboljšavaju imuni sistem. Pored toga, sadrži i značajnu količinu mangana, vitamina K, bakra i cinka. Zdravstvenih benefita je mnogo – te prelazimo pravo na recept za ovo comforting jelo.
Sastojci
- Voda
- Dashi (riblji bujon)
- Tofu
- Wakame alge
- Miso pasta
- Mladi luk
Dashi možete zameniti ribljom kockom za supu, ili začinom iz kesice za riblju čorbu. Alge i miso pastu ćete pronaći u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane, ili u azijskim robnim kućama koje su opremljene i njihovim namirnicama.
Priprema
Da biste napravili bazu za supu, u šerpu s vodom razmutite dashi bujon. Mera je jedna kašičica bujona na 250ml vode. Tofu isecite na kockice, i sa algama dodajte u šeru i pustite da provri. Zatim, smanjite temperaturu i kuvajte još tri minuta kako bi alge upile tečnost. Sklonite šerpu sa vatre. Koristeći cediljku, dodajte kašiku miso paste u šerpu kako bi se rastvorila. Količina miso paste koja vam je potrebna može da varira u odnosu na to koliko je slana. Na kraju dodajte i iseckan mladi luk.
Ovo je recept za jednostavnu verziju miso supe, a po želji možete praviti različite kombinacije sastojaka kako biste supu prilagodili svom ukusu. Možete dodati različite vrste rezanaca. Namirnice koje dodaju ljubitelji miso supe su: pečurke, jaja, svinjetina, morski plodovi, krompir, tikvice, šargarepa, čili ulje, susam… Ako kombinujete dodatne namirnice, vodite računa da ih stavljate redom u odnosu na to koliko se brzo (tj. sporo) kuvaju.
Foto: Instagram (@bellathomas)