Korejska jela postaju sve popularnija u Beogradu, donoseći sa sobom jedinstvenu kombinaciju ukusa, tekstura i tradicije. Od pikantnog kimchija do sočnog bulgogija, predstavljamo vam najzanimljivija jela korejske kuhinje i mesta gde ih možete pronaći u prestonici.
Popularna korejska jela
Korejska kuhinja je sinonim za intenzivne ukuse, a neka od njenih najpopularnijih jela postala su nezaobilazni deo menija širom sveta. Kimchi, fermentisano i začinjeno povrće, simbol je korejske gastronomije, dok je bibimbap, šarena kombinacija pirinča, povrća i mesa, savršeni comfort obrok. Nerazdvojni trio začina su fermentisana soja (doenjang), soja-sos (ganjang) i crvena čili pasta (gochujang).
Kimchi
Nijedan korejski obrok ne može da prođe bez kimchija, fermentisanog povrća, najčešće napa kupusa, začinjenog čilijem, belim lukom i đumbirom. Ovo jelo nije samo prilog već i simbol korejske kuhinje, poznato po svojim probiotičkim svojstvima. Osim što je savršen prilog, koristi se i kao sastojak brojnih drugih jela. U Beogradu, autentičan kimchi možete pronaći u restoranima Istok, Aigo Eat i Miđa House.
Bibimbap
Bibimbap je popularno koreansko jelo. Osnova je pirinač, a dalje se dodaju povrće, meso i jaje. Ranije hrana kralja, bibimbap je danas najpoznatije jelo koje možete naći na ulicama Koreje. Naravno, uz dodatak nezaobilaznih soja i paprika sosa (gochujang). Sama reč bibimbap znači – pomešani pirinač. Servira se u tradicionalnoj kamenoj posudi dolsot. Probajte ga u Seoulgrade ili Thyme Street Cuisine, Istoku i Miđa House.
Bulgogi i korejski roštilj
Ako volite meso, bulgogi (marinirano i pečeno goveđe meso) je prava stvar. Njegov bogat ukus dolazi od marinade koja uključuje sojin sos, šećer, beli luk i susamovo ulje. Kada je meso u pitanju, odlična ideja za veće društvo je i korejski roštilj. Na sto se postavlja roštilj na kojem sami pečete marinirano meso, povrće i morske plodove. Miđa House ima ovaj jedinstveni koncept, uz bogat izbor mesa i povrća.
Kimbap – korejski sushi
Kimbap je savršeno jelo za ljubitelje laganih i praktičnih obroka. Ove rolnice od pirinča, povrća, mesa ili ribe, umotane u nori alge, podsećaju na japanski sushi, ali se razlikuju po ukusu i sastojcima. U Koreji često koriste susamovo ulje i kisele priloge, što kimbapu daje jedinstvenu aromu. U Beogradu, kimbap možete pronaći u restoranima Aigo, Miđa House i Bom.
Foto: Instagram (@midja_house / @istokrestoran / @aigo_eat / @obento_bom_bg / @soulgrade / @seoulgimbap.id)