Znamo šta je za ručak – i šta će biti na rotaciji tokom cele jesenje sezone. Kelj je, ako se mi pitamo, veoma potcenjeno povrće – i sada je pravo vreme da se svi uverimo u to. Sezona kelja je od jeseni do proleća, tačnije od septembra do marta. Tada je kelj najukusniji i najbogatiji hranljivim materijama. Ovo povrće je bogato vitamina i mineralima što ga čini idealnim za jačanje imuniteta u hladnijim danima. Kako volimo da obrok napravimo izbalansiranim i još hranljivijim, kelju dodajemo batat, još jedno povrće iz superfood kategorije. Na sve to dodajemo leblije, parmezan i fantastičan preliv – kelj salata sa batatom tako postaje naš go-to ručak za naredni period.
Kelj salata sa batatom
Sastojci
- 2 batata (slatka krompira)
- 2 velike šake kelja
- 1 konzerva leblebija
- Parmezan sir
- Dimljena paprika
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- So i biber
Za preliv:
- 1 puna kašika tahinija
- 1 kašičica Dijon senfa
- 1 čen belog luka
- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike kefira
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- Malo vode da se preliv razredi
Priprema
Kelj salata sa batatom se sprema brzo i jednostavno. Isperite i ocedite leblebije, pa ih premažite maslinovim uljem. Dodajte jednu kašičicu soli i jednu kašičicu dimljene paprike. Pecite u rerni na 180°C, oko 40 minuta. Batat isecite i poređajte na pleh, te premažite maslinovim uljem, dimljenom paprikom i solju. Potom ga pecite u rerni oko 30 minuta.
Dok se batat i leblebije peku, pripremite preliv.
To ćete uraditi tako što ćete pomešati sve sastojke i dodati malo vode da se preliv razredi. Umasirajte kelj sa prelivom – ovo ga čini mekšim, ali i lakšim za varenje. Izvadite batat i leblebije iz rerne i pospite ih preko kelja. Na kraju dodajte (obilnu) količinu rendanog parmezana i uživajte. Kelj salata sa batatom je spremna!
Foto: Instagram (@wellnessbygeorgie / @keziacook)