Nedavno smo isprobali recept zbog kog su nam karamelizovane banane posatale omiljena poslastica. U pitanju je recept za crème brûlée u banani koji smo pronašli na Instagram profilu @juliettehenry__, a koji nam je privukao pažnju već na prvi pogled. No, sada smo na istom profilu pronašli inspiraciju za još nekoliko recepata u kojima je proces karamelizacije u prvom planu, a upravo zato se karamelizovano voće i povrće našlo u našem gastro fokusu.
Samim tim, postalo je jasno da banane nisu jedino karamelizovano voće koje želimo da isprobamo. Naprotiv, ovaj proces može da se isproba i sa brojnim drugim namirnicama koje pronalazimo u marketima ili na pijaci. Stoga, ukoliko volite Crème Brûlée, predlažemo da u narednom periodu razmislite i o naredna dva recepta.
No, imajte u vidu da proces karamelizacije uključuje upotrebu šećera. Šećer možete da karamelizujete brenerom – baš kao i kada su u pitanju crêpe brûlée, odnosno palačinke na francuski način. Ako ga nemate, predlažemo da šećer karamelizujete u rerni na 190 stepeni.
Primer 1: Karamelizovani avokado
Ako vam je u mislima karamelizovano voće i povrće, verovatno ste pomislili na različite namirnice. Međutim, da li je jedna od njih avokado?
Da biste napravili Crème Brûlée avokado, potrebno je da avokado prepolovite, te izvadite njegovu unutrašnjost. Pomešajte avokado, kondenzovano mleko, obično mleko, limunov sok i koru limete. Sastojke dodatno sjedinite u blenderu, a potom kremom od avokada napunite koru. Na kraju, pospite preko kremastog avokada smeđi šećer i blago ga karamelizujte.
Sastojci
- jedan (zreo) avokado
- 100 g kondenzovanog mleka
- 20 ml običnog mleka
- četiri kafene kašike limunovog soka
- kora pola limete
Primer 2: Karamelizovani mango
Ukoliko preferirate malo slađe ukuse, isprobajte karamelizovani mango. Odnosno, Crème Brûlée mango. Sve što je potrebno jeste da prepolovite mango, te da izvadite njegovu unutrašnjost. Sjedinite iseckani mango i kokosovo mleko. Upotrebom blendera, napravite kremu od manga, a potom je na blagoj vatri sjedinite sa kukuruznim skrobom (razblaženim sa malo vode) sve dok se ne zgusne.
Kremom od manga napunite koru i ostavite mango da odstoji u frižideru dva sata. Naravno, na kraju – odnosno pre serviranja – dodajte smeđi šećer i pažljivo ga karamelizujte sve dok ne nastane tanki i hrskavi sloj.
Sastojci
- jedan (zreo) mango
- 350 ml kokosovog mleka
- jedna ili dve kašike kukuruznog skroba
Foto: Instagram (@jillian.barreca, @juliettehenry__)