Journal.rs

Da li znate šta je jicama? Otkrivamo sve o namirnici koja nema ukus, ali je u isto vreme veoma ukusna

Neobične i egzotične namirnice – a pre svega one koje spadaju u kategoriju voća – postale su jedan od vodećih gastro trendova u 2025. godini. To dokazuju brojne teme kojima smo prethodno posvetili pažnju, poput jagoda sa ukusom ananasa, crne sapote i pomela. Međutim, sada smo na TikToku ponovo uočili interesantnu namirnicu koja je privukla pažnju mnogih, te je postala glavna tema na ovoj društvenoj mreži. Barem kada su u pitanju neobične namirnice koje se koriste u ishrani. 

Naime, u pitanju je jicama – namirnica koja je poznata i kao meksički krompir, a koju karakteriše slatki, osvežavajući ukus i hrskava tekstura. Upravo zbog toga, jicama je mnogima omiljeni snack – a njegove prednosti ogledaju se i u nutritivnom sastavu.

@anci.social

Can someone tell me what I am eating?😂😂 #weirdfood

♬ original sound - anci.social

Dok jedni obožavaju ovu namirnicu, drugi su je tek sada otkrili.

Sve je počelo sa viralnom objavom na TikToku kroz koju je @anci.social sa svojim pratiocima podelila kako – jedući ovu namirnicu – ne zna šta jede, ali da ne može da prestane. Objasnila je kako nikada nije okusila tako nešto, te da u isto vreme nema ukus, ali je i veoma ukusno. Iako izgledom podseća na krompir, uz pomoć onih koji su pogledali video shvatila je kako je to zapravo jicama.

Ova namirnica poznata je i kao meksički krompir, a može da se jede sirova ili kuvana. Međutim, mnogi predlažu da se ona i začini, te da se jede uz so i limetu. Reč je o povrću koje potiče iz Meksika, a konzumira se samo njegov koren. U određenim delovima sveta kupuje se u marketima i na pijacama, a mnogi ističu njegove benefite.

Nutritivni sastav ovog povrća pokazuje da je ono bogato vitaminom C, vlaknima i kalijumom. Koren sadrži veliku količinu vode, te je jicama namirnica koja je niskokalorična. Kada je reč o serviranju, ona može da se upotrebi i u različitim receptima, a najčešće su to salate. Ipak, ona je sama po sebi i snack – i to onaj koji je dokazao da neobične namirnice uvek privlače pažnju na TikToku, te lako postaju gastro trend.

Foto: Instagram (@shawnysander), TikTok (@micaelasacchett, @anci.social)