Jesen miriše na jabuke sa cimetom – i one tokom jesenje sezone postaju naš omiljeni dodatak različitim jelima. Jabuke koje su začinjene cimetom mogu da se iskoriste kao dekoracija za ovsene kaše, chia pudinge, vafle, palačinke i druge obroke. Međutim, pored neodoljivog ukusa, jabuke sa cimetom mogu da imaju i brojne benefite. Upravo zbog toga, ova cozy poslastica postaje naša (gastro) opsesija tokom jeseni – i pripremamo je u velikim količinama.
Ako još uvek niste isprobali jabuke sa cimetom, učinite to već danas.
Ovaj dodatak jelima donosi spoj kuvanih jabuka koje pomažu u detoksikaciji i poboljšavaju varenje, te cimeta koji je bogat antioksidansima i reguliše zdrav nivo šećera u krvi. Pored toga, ovaj spoj pomaže u smanjenju upala – te je idealna topla poslastica tokom nešto hladnijih dana u godini. Jabuke sa cimetom greju organizam i predstavljaju kombinaciju koja može da se jede sama po sebi, ali i uz druga jela.
Stoga nije nimalo začuđujuće što je ova kombinacija privukla veliku pažnju na društvenim mrežama. Recept koji sledimo smo pronašli na TikTok profilu @emilymnutrition – i donosimo ga u nastavku.
Sastojci
- dve veće jabuke (očišćene i iseckane)
- 1/4 šolje i kašika vode
- pola kašike jabukovog sirćeta
- kašičica mlevenog cimeta
- prstohvat soli
- kašičica kukuruznog skroba
- pola kašičice ekstrakta vanile
Priprema
U šerpu stavite jabuke, 1/4 šolje vode, jabukovo sirće, so, ekstrakt vanile i cimet, te kuvajte na srednjoj vatri do ključanja. Nakon toga, smanjite jačinu vatre, poklopite lonac i kuvajte jabuke sve dok ne omekšaju. Po potrebi, povremeno promešajte. U zavisnosti od vrste jabuka, one bi trebalo da omekšaju za 10 ili 15 minuta.
U međuvremenu, u posudi sjedinite kašiku vode i kukuruzni skrob. Kada jabuke omekšaju, u lonac dodajte kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte još nekoliko minuta – dok se tečnost ne zgusne. Jabuke sa cimetom servirajte uz željeni obrok.
Foto: Instagram (@grayeatz, @kyliesbakes), TikTok (@emilymnutrition)
