Imamo recept za hladan potaž od graška
Imamo recept za hladan potaž od graška

Imamo recept za hladan potaž od graška

Brojimo sitno do zvaničnog početka letnje sezone. Kišni dani koje je doneo maj sa sobom postali su toliko naporni, da jedva čekamo ponovo sunce koje će nam povratiti raspoloženje. Ukoliko se pripremate putem zdrave ishrane da leto dočekate spremni, možda je vreme da u to ime spremite još jedan recept. Mi smo vam pripremili naš omiljen potaž za tople dane.

Reč je o receptu za hladan potaž od graška i mente. Ovaj osvežavajući obrok ili predjelo priprema se veoma jednostavno, a za njega vam nije neophodno mnogo sastojaka.

Dakle, da li ste spremni za novu omiljenu zdravu kombinaciju ukusa za ovo leto?

Sastojci:

1 kašičica maslinovog ulja
25 g putera
1 crveni luk
1 čen belog luka
750 g graška (svežeg ili zamrznutog)
75 g listova sveže mente
1 l bujona od povrća
75 g parmezana
so i biber

Priprema:

U šerpu, na srednje jakoj vatri, istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Sitno iseckajte crveni luk, pa ga propržite dok ne omekša. Ubacite i čen belog luka, što sitnije iseckan. Nastavite da pržite još 3 minuta. U šerpu sipajte ¾ graška, ¾ bujona od povrća, i iseckane listiće mente. Poklopite šerpu i na srednje jakoj vatri pustite da se sve krčka 10 minuta.

Nakon toga prebacite potaž u blender, te je dobro ispasirajte. Vratite potaž u šerpu, dodajte preostali grašak i bujon, posolite, pobiberite, pa kuvajte još 5 minuta. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga prohladite u frižideru.

Poslužite uz sveže narendan parmezan.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori