Kombinacija slatkog i slatkog u savršenom balansu? Citrusna feta torta je upravo to. Naša opsesija unikatnim desertima ne staje, a sada je na redu kombinacija mnogima omiljenog feta sira sa citrusnim voćem (pomorandžama i limunom) i tamnom čokoladom. Bogata, kremasta, a opet lagana i osvežavajuća – citrusna feta torta biće vaš omiljeni, go-to desert. Donosimo recept.
Sastojci
Čizkejk:
-
200 g fete (jedan blok; može i 225 g)
-
400 g punomasnog grčkog jogurta
-
80 g slatke pavlake
-
2 jajeta (veličina L)
-
Rendana korica jedne pomorandže
-
Rendana korica jednog limuna
-
1 kašičica ekstrakta vanile
-
200 g kristal šećera
-
21 g gustina (kukuruznog skroba)
Preliv:
-
114 g tamne čokolade
-
1 kašika kokosovog ulja (opciono – za tanji preliv)
-
2 kašičice krupne (morske) soli
Dodatni saveti
Grčka feta je najbolji izbor za ovaj čizkejk. U zavisnosti od toga da li preferirate jači ili nešto blaži ukus sira, stavite 200 gr – ili celi blok feta sira. Što se grčkog jogurta tiče, punomasni jogurt čizkejku daje laganu, penastu strukturu. Ipak, možete koristiti i krem sir.
Kako se čizkejk hladi, može ispustiti višak vode. Da biste to sprečili, uvek birajte punomasne verzije ovih bitnih sastojaka – i izvadite čizkejk iz rerne dok mu je sredina još uvek malo drhtava.
Priprema
-
Zagrejte rernu na 175°C i postavite rešetku na sredinu rerne.
-
U blender ubacite fetu, grčki jogurt, slatku pavlaku, jaja, vanilu i rendane korice pomorandže i limuna. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
-
U velikoj posudi pomešajte gustin i šećer. Dobro umutite, pa sipajte smesu iz blendera i ponovo umutite da se sve lepo sjedini.
-
Obložite kalup sa obručem (18 cm) zgužvanim papirom za pečenje — pritisnite ga uz dno i ivice. Zgužvan papir se lakše prilagođava obliku kalupa.
-
Smesu za čizkejk procedite direktno u pripremljeni kalup.
-
Pecite čizkejk 30 minuta, zatim okrenite kalup za 180 stepeni i nastavite da pečete još 25–30 minuta, dok ivice ne očvrsnu, a sredina i dalje ostane blago drhtava.
-
Kada je gotov, izvadite čizkejk iz rerne i ostavite da se hladi na rešetki dok ne dostigne sobnu temperaturu. Zatim ga prebacite u frižider i ostavite da se potpuno stegne pre nego što uklonite obruč.
-
Ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata – idealno preko noći.
-
Istopite tamnu čokoladu u činiji pogodnoj za mikrotalasnu. Po želji dodajte kašiku kokosovog ulja da bi preliv bio tanji.
-
Skinite obruč sa kalupa i pažljivo prebacite čizkejk na tanjir ili postolje za posluživanje. Odvojite papir sa ivica torte.
-
Prelijte topljenu čokoladu preko čizkejka, dozvolite da se lagano sliva niz stranice. Pomoću zadnje strane kašike ravnomerno rasporedite čokoladu.
-
Pospite vrh krupnom morskom solju.
-
Pre svakog sečenja, nož potopite u vruću vodu i obrišite ga – tako će rezovi biti uredni. Ponovite postupak za svaki novi rez pri serviranju.
Foto: Instagram (@redcurrantbakery)