Journal.rs

Ako vam je dosadio klasičan omlet, za doručak isprobajte ovaj recept

Palačinke i omlet su jedna od onih jela koja najčešće pravimo za doručak, no ako su vam već pomalo dosadile njihove klasične verzije, isprobajte ovaj recept.

Palačinke s povrćem na japanski način

Reč je o spoju palačinke i omleta, odnosno palačinkama s povrćem koje su nadahnute japanskim jelom okonomiyaki u Kansai stilu, omletom koji se u prevodu doslovno naziva „na tvoj način“, „po tvom ukusu“ i koji se poslužuje s istoimenim umakom. Recept smo pronašli na stranicama Zare Home koja je dodala nekoliko recepata koje možete isprobati.

Za ovaj recept možete upotrebiti povrće koje pronađete na pijaci, ono što imate u frižideru ili ostatke povrća, jaja i jogurt. Rižino brašno koje se koristi u receptu slobodno možete zameniti običnim pšeničnim.

Sastojci:

  • 5 belanaca
  • 150 g rižinog brašna
  • sveži limunski timijan
  • 1 kašičica svežeg izrendanog đumbira
  • 1/2 kašičice bele miso paste (po izboru)
  • zeleni anis (po izboru)
  • 3 mlada luka
  • 4 šargarepe
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • so
  • 200 g zelenog ili ljubičastog kelja (kale)
  • stabljike cvekle
  • 2 stabljike celera s listovima
  • 2 grčka jogurta
  • nekoliko kapi soka od limuna

Priprema:

Zagrejte rernu na 90 ºC. Ogulite šargarepu i naseckajte ih na tanke trakice. Operite i naseckajte mladi luk na tanke trakice ili na vrlo tanke krugove. Nemojte bacati mekanije zelene vrhove.

Operite listove kelja i uklonite središnji deo stabljike, koji možete koristiti za supu. Listove narežite na tanke trakice. Možete dodati i kineski kupus ako ga imate (100 g), takođe iseckan na tanke trakice.

Operite stabljike cvekle i celera. Ta ćemo dva sastojka poslužiti sirove. Sa stabljika uklonite listove, a zatim ih stavite u vodu s ledom. S oguljenih stabljika izrežite po jednu tanku trakicu i stavite ih u vodu s ledom. Mladi luk koji ste stavili sa strane iseckajte na tanke krugove i dodajte u vodu s ledom. Ostavite sa strane do trenutka posluživanja.

Pomešajte belance, listiće limunskog timijana i rižino (ili pšenično) brašno. Dobro promešajte i dodajte svo povrće koje ste izrezali na tanke trakice te ako želite, miso pastu.

Neprianjajuću tiganj namastite uljem i zagrejte na srednje jakoj vatri. U mericu koja odgovara 1/4 čašice stavite mešavinu i stavite je u zagejani tiganj. Izravnajte smesu dok ne postane vrlo tanka. Pospite semenkama anisa i pustite da poprimi zlatnu boju, pržite oko pet minuta sa svake strane. Uklonite s vatre i održite toplinu palačinki u rerni na 90 ºC. Ponovite postupak s ostatkom smese.

Pomešajte jogurt, prstohvat soli, malo šećera i semenke anisa. Iscedite stabljike cvekle, celera i kolutove mladog luka. Palačinke poslužite tople s hrskavim povrćem na trakice i jogurtom.

Tekst preuzet sa Journal.hr.

Foto: Zara Home