Fashion chairs trend za kojim je poludela modna industrija, a mi vam otkrivamo zašto
Fashion chairs trend za kojim je poludela modna industrija, a mi vam otkrivamo zašto

Fashion chairs trend za kojim je poludela modna industrija, a mi vam otkrivamo zašto

Gucci liniju kućnog dekora i nameštaja već smo vam predstavili. Stoga, odlučili smo da proniknemo dublje u tematiku i predstavimo nekoliko luksuznih stolica koje su dizajnirali istaknuti kreativni direktori modnih konglomerata. Fashion chairs trend zaludeo je pobornike modne industrije, a nas je zanimalo šta se krije iza ove opsesije.

Uzajamno delanje modne industrije i industrije kućnog dekora i nameštaja dovelo je do tačke neprestanog uticaja i isprepletenog međusobnog formiranja ove dve umetnosti dizajniranja. Alessandro Michele i Gucci imperija bili su nam prvi primer korišćenja logotipa modnog brenda na kućnom dekoru poput jastuka i pokrivača, kao i prepoznatljivih motiva na tanjirima i šoljicama za čaj. Bajkovita manifestacija kampanje i Alisina sanjiva estetika u Zemlji Čuda, naterale su nas da pevušimo sve što želi je Gucci enterijer. Kako ne bismo bili opsednuti enterijerom samo jednog brend, u nastavku vam donosimo nekoliko fashion chairs komada. Neke od stolica su manje praktične, poput onog Rick Owens minimalističkog nameštaja koji krasi unutrašnjost West-Kardashian doma.

Alessandro Michele

Nećemo se mnogo zadržavati na dizajnu luksuznog nameštaja kreativnog direktora modne kuće Gucci. Opširnije o liniji možete da pročitate u prethodnom tekstu.

farfetch
farfetch

Rick Owens

Kolekcija nameštaja američkog dizajnera Ricka Owensa predstavlja direktan nastavak njegovih modnih linija, jer se višedimenzionalna estetika pojavljuje i u skulpturalnim komadima koju su na granici umetnosti i praktičnog nameštaja. Kombinacija materijala je zaista fascinantna – od drveta do glatkog kamena, od rogova do alabastera. Preplitanjem materijala balansira između luksuznog dizajna i funkcionalnosti. Oštar modernistički izgled i savremeni raskoš postiže overszied komadima, koji se razlikuju po boji i teksturi.

artsy
artsy
artsy

Virgil Abloh

Nedavno preminuli osnivač modnog brenda Off-White i njegovo nasleđe ostaće deo modne kulture. Virgil Abloh bio je još jedan vizionar koji svoje dizajne nije ostavio samo u domenu odeće, već je vanvremenske motive preneo i u industriju nameštaja. Njegova linija Saltwater Chair sastoji se od metalne mreže poput onih na dečijim igralištima. Kolekciju futurističkih stolica karakterišu jarke, neon boje. Takođe, linija Efflorescence stolica formirana je od betona, a krase je motivi ulične kulture poput ručno oslikanih grafita. Interpretacija jedne generacije oslikana na betonskim stolicama nalazi se negde između skulpture i korisnih predmeta, baš poput Owensovih.

gallery canary
gallery.canary-
artsy
artsy
dna

Raf Simons

Za sam kraj ostavili smo stolice čija je praktičnost lako uočljiva. Nekadašnji kreativni direktor modne kuće Dior dizajnirao je Pelican chair, koja je klasičnoj 1940 Finn Juhl stolici umotanoj u uzbudljive tkanine Raf Simonsa, dala novi glas.

lauritz
lauritz
Učitati još
Zatvori