Zaljubljeni smo u stvaralaštvo koje kreira Maša Seničić
Zaljubljeni smo u stvaralaštvo koje kreira Maša Seničić

Zaljubljeni smo u stvaralaštvo koje
kreira Maša Seničić

– Sve na svetu precenjeno je

osim autoputa i trajekta Jadrolinije,

a ja ionako letujem svakog jutra, kada se probudim

pre svih koji me poznaju. 

 

Pre nego smo se susreli sa likom i delom Maše Seničić pronašli smo / ili su oni pronašli nas / stihove Mašine poeme Popust na drugi pokušaj isceljenja, u momentu kad je miholjsko leto pakovalo kofere i napuštalo nas do nekog narednog kruga. To je bilo dovoljno da nas zaintrigira da je pročitamo celu. Zatim još jednu, pa još nekoliko njih. Kako to obično biva danas, u digitalnoj eri, sledeći susret odigrao se na Instagramu gde Maša pod pseudonimom @komisbrot svoje misli, pogled na svet i umetnost prikazuje kroz niz digitalnih slika sumirajući život kao inspiraciju svih nas, samo je kod nekih ona za nijansu kreativnija, ogoljenija i istinitija.

Zbog toga smo odabrali Mašu, scenaristiknju, pesnikinju i umetnicu za glavnog aktera naše današnje kulturne priče da nas / i vas / inspiriše, navede na preispitivanje i oslobodi jednosmernog načina razmišljanja. Da nam svima bude vodilja da je život najlepši kad se živi po sopstvenim pravilima koje često vode u put neizvesnosti i nesigurnosti, ali i samospoznaje i stvaranja autentičnih momenata. Onih koje Maša na najlepši način dokumentuje kroz svoje reči i kako sama kaže low-quality color-coded uspomene.

/ www.kriticnamasa.com /

M A Š A  S E N I Č I Ć.

Maša stvari govori kroz slike, a govori ih i kroz reči. Opus njegog rada raznovrsan je i raznorodan, a samim tim izraz joj je celovit. Gore opisani stihovi zavodljiv su i lagani, bas kao i reči na papiru koje leti volimo da čitamo. Ali nemojte se zavarati, Maša nije tako pitka. Njena poezija bi vas od ovih stihova koje bismo svi želeli da živimo, uz čašu laganog muskatnog vina, mogla odvesti do suštine njenog stvaralaštva koje bi nas potom simbolično trgnulo kao čašica dobre seljačke šljive i ostavilo zamišljene nad pojednim aspektima naših života i društvenih pojava. Sa časom dobrog vina, ili bez ikakvih zavodljivih dodataka, uronite u njen prevashodno marljiv i istrajan rad, koji svakako potresa naše moždane vijuge onda kada se pomalo od svakodnevnice, a pomalo od nepotrebne težnje za luksuzom i lagodnošću, ulenje.
Kao i studije koje je izabrala da izučava Maša bira da pisanju pristupa na primenjen način – ona je dramaturg. Za nju papir predstavlja i prozor u slobodu i vrata koja je usmeravaju da svoju misao precizira i sprovode u doslednom pravcu i tempu.
/ www.delfi.rs /
Ono sto je interesantno je da u biti Mašine poezije, proze i filmskog izraza leži element prostora koji se čini da je nekako definiše, iako ona ne teži samoodredjenju i prepoznatljivosti u tom smislu, već stvaralaštvu u kontinuitetu. Maša se konstantno osvrće na mesta sećanja kroz analogne, digitalne i post medije. Piše prelepo ali i oštro, kako o pripadnosti tako i o nepoznatom – o tom dvojcu koji je vezuje i navodi da luta, ona vrlo višeslojno izučava međuljudske odnose. Njen rad je temeljan, on proniče u dubine i onda kad stihovi odaju utisak spontanosti i isprekidanosti.
/ @komisbrot /

Maša Seničić nas je zainteresovala da u opus njenog stvaralaštva proniknemo nakon rečenica na kojima svi zapravo želimo da se zadržimo – tamo negde na putevima koji vode u večno more i leto. Medjutim, ona će nama / a sada i vama / pokazati da lepota života ne leži samo u tome, već u spektru različitih procesa spoznaje nas samih i sveta u kojem živimo.

Budimo hrabri da to vidimo u svojoj otvorenosti, radoznalosti, odlučnosti i videćemo da uzbuđenja, lepote i užitak ne leže samo u konforu već pre svega u slobodi i istini. Mi smo prepisivali od Maše, stoga vas u nastavku upoznajemo sa delićem onoga što nas je u ovu hrabru ženu zaljubilo na prvo pogled čitanje.

/ www.kriticnamasa.com /

photo. Instagram

/ / @komisbrot

/ / @rezervisano

 

Učitati još
Zatvori