Zaha Hadid: Grandiozni dizajn stadiona u Kataru
Zaha Hadid: Grandiozni dizajn stadiona u Kataru

Zaha Hadid: Grandiozni dizajn
stadiona u Kataru

Svetsko prvenstvo u Kataru bliži se kraju. Poslednja utakmica na ovogodišnjem takmičenju odigraće se na najvećem stadionu – Lusilu. Mi ćemo, ipak, danas govoriti o jednoj drugoj dvorani, iza čije grandioznosti stoji niko drugi do Zaha Hadid.

qatar2022.qa

Jedan od poslednjih projekata na kojima je Zaha Hadid radila bio je stadion Al Janoub. Kako je Katar još 2010. godine proglašen za domaćina ovogodišnjeg izdanja prvenstva, Zaha je uspela da završi najveći deo idejnog rešenja pre svoje smrti 2016. godine.

Evolucija Zahe Hadid

Zaha Hadid umela je da unese prirodnu gracioznost u inače čvrste i grube materijale od kojih su izgrađene njene kreacije. Vremenom su njene građevine počele da stiču određenu fluidnost, siluetu koja asocira na vetrom izvajane oblike. Njene linije kao da teku, kao da prate neku nevidljivu vazdušnu struju. Al Janoub upravo sažima njen razvojni put.

Spajanje tradicije i modernosti

Krov stadiona, s obzirom na namenu ove građevine, napravljen je tako da se njima može operisati – može se otvarati, odnosno zatvarati. Dizajn prati njegovu praktičnost, pa se tako izgledom takođe ukazuje na njegovu pokretljivost. Kada je zatvoren, krov zapravo kao da se „razvuče” preko  središnjeg dela.

Na zahtev klijenta, Al Janoub je kreiran tako da oslikava primorsku tradiciju Dohe i Katara. Konkretno, dizajn je kreiran po uzoru na dhow – tradiconalni čamac ove regije. U tom smislu, Zaha je apstraktno otelotvorila kulturološke uticaje zemlje domaćina. Dizajn krova inspirisan je trupovima ove vrste čamca, ali okrenutim naopačke i zbijenim jedan uz drugi kako bi kreirali zaštitu od vremenskih (ne)prilika.

Dhow (britannica.com)

Ovaj koncept obogaćen je specifičnim detaljima i izborom materijala. Geometrijske linije zasnovane su na arapskim motivima i kaligrafiji, što dodatno unosi teksture u izgled cele građevine.

Tako je Zaha Hadid kreirala građevinu koja predstavlja jedinstven spoj tradicije i modernosti.

Arhitektonski duh Zahe Hadid u modi

Zaha Hadid je pronašla način da unese svoj jedinstven duh i u modne komade. Kolaboracije sa poznatim modnim kućama vredne su pomena baš zbog maestralnosti sa kojom je Zaha prenela arhitektonske principe na modni dizajn. Sposobnost da oblikuje svoju viziju u više medijuma, sa istom dozom grandioznosti, samo govore u prilog Zahinoj genijalnosti.

Louis Vuitton Icone Bag x Zaha Hadid (zaha-hadid.com)
Louis Vuitton Icone Bag x Zaha Hadid (zaha-hadid.com)

Ove su torbe dobar primer dimenzionalnosti koju poseduje svaki objekat – bez obzira na namenu i veličinu – koji je Zaha osmislila. Istovremeno je bila u mogućnosti da kreira objekte oštrih ivica, poput Fendi Peekaboo torbe, ali i da rekreira Louis Vuitton Bucket torbu u svoj svojoj mekoći.

Fendi x Zaha Hadid (zaha-hadid.com)

Zaha Hadid je zahvaljujući svojim eksperimentalnim i inovativnim kreacijama brzo postala znano ime u svetu arhitekture, ali i šire. Njeni su projekti pomerali granice konvecionalnosti, unoseći futurističke elemente u prostore na kojima su nicale njene građevine. Uživala je i posebnu pažnju javnosti, pa je tako vremenom postala lice pop-kulture i prerasla domene svoje profesije.

zaha-hadid.com

Foto: zaha-hadid.com

Učitati još
Zatvori