Wishlist: Safari sofa
Wishlist: Safari sofa

Wishlist: Safari sofa

Do sada ste možda primetili da na naš wishlist često dodajemo statement komade nameštaja, koji enterijeru daju na dimenzionalnosti svojim nesvakidašnjim dizajnom. Nastala tokom dizajnerske revolucije u italijanskoj arhitekturi 20. veka, safari sofa prikaz je estetskih tendencija koje su vladale tokom 1960-ih. Stoga, i idealan kandidat za našu listu.

fotografija: phillips.com
fotografija: divisare.com

Sofa je kreirana tokom vladavine tzv. radikalnog dizajna, pravca u italijanskom dizajnu enterijeru koji je trajao tokom sedme decenije 20. veka. Započeli su ga firentinski studenti arhitekture, a onda se stil proširio celom Italijom. Tada je nastao i studio Archizoom, u čijim prostorijama je stvorena i safari sofa, 1966. godine. Svojevremeno je nazivana imperijalnim komadom, kako zbog svoje grandioznosti, ali i celokupnog vizuelnog dojma.

U originalnom izdanju, sofa je bila presvučena leopard printom. Osim toga, na radikalnosti joj daje i modularni dizajn, odnosno mogućnost da se promeni položaj delova i time kreira jedan sasvim drugačiji komad nameštaja. S obzirom da je struktura napravljena od fiberglasa, materijala koji u to vreme nije bio čest izbor u proizvodnji, ova je sofa oličenje drastične promene koja je nastajala u italijanskom svetu dizajna. Možda je najbolji dokaz za to činjenica da je model u jednom trenutku bio izložen u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), u okviru izložbe Italy: The New Domestic Landscape, održane 1972. godine.

Do 1974. godine, kada je povučena iz proizvodnje, nastale su nove verzije sofe, presvučene u drugačije boje i printove. Ipak, komadi koji su nastali tokom tih godina i dalje se mogu naći, najviše na aukcijama antikviteta.

Fotografije: phillips.com / mutualart.com / divisare.com
Instagram (@themillievintage / @__dreamspaces)

Učitati još
Zatvori