The Eye Library: Vodimo vas u obilazak biblioteke sa milion knjiga
The Eye Library: Vodimo vas u obilazak biblioteke sa milion knjiga

The Eye Library: Vodimo vas u obilazak
biblioteke sa milion knjiga

U kineskom gradu Tjenđinu nalazi se grandiozno zdanje na više od 33.000 metara kvadratnih u kojem je smeštena – biblioteka. Građevina koja nosi nadimak The Eye zbog jedinstvene konstrukcije, delo je holandskog studija MVRDV, a predstavlja inkarnaciju čitalačkog iskustva u umetničkoj formi.

Šta to uopšte znači?

Prelivanje čitalačkog procesa

Siluetom i jedinstvenom formom, biblioteka zapravo prati procese koji se odvijaju u iskustvu svakog vrsnog čitaoca. Zakrivljene strukture kreirane su tako da podstaknu cirkulaciju čitalaca, njihovo kretanje i korišćenje prostora. Određeni delovi namenjeni su čitanju, drugi diskutovanju i razmeni ideja. Tako zapravo hodanje kroz biblioteku na svojevrsan način prati kretanje kroz upoznavanje sa književnim delom. Način na koji su ovi delovi povezani nastao je sa idejom da se posetioci biblioteke međusobno povežu, koristeći ovaj prostor kao mesto susreta sa znanjem, ali i sa drugim knjiškim entuzijastima.

Milion knjiga – istina ili varka?

Biblioteka trenutno ne skladišti svih milion knjiga, ali to je brojka kojom se naglašava njen maksimalni kapacitet. Trenutno se ovde nalazi na desetine hiljade knjiga, dok su ostale police „ispunjene“ crtežima koji podsećaju na korice. Ipak, ova optička varka stvara iluziju koja posetu ovoj biblioteci čini upečatljivim iskustvom, a njen su potencijal prepoznali brojni korisnici društvene mreže Instagram, žedne fotogeničnih prostora. Heštegovi sa imenom biblioteke i kulturnog centra u čijem se sastavu nalazi na ovoj platformi zajedno broje na hiljade objava.

Kakvo je to Oko?

Zvaničan naziv biblioteke je Tianjin Binhai New Area Library, po delu grada u kojem se nalazi. Međutim, zahvaljujući jedinstvenoj konstrukciji koja je postavljena u samom središtu, ubrzo joj je nadenut nadimak Oko (eng. The Eye). Loptasta struktura oko koje se nalaze nivoi polica sa knjigama zapravo je – auditorijum.

Foto: MVRDV / Instagram (@harimaolee)

Učitati još
Zatvori