Wishlist: The Chola Dress by Raquel Cueto
Wishlist: The Chola Dress by Raquel Cueto

Wishlist: The Chola Dress by Raquel Cueto

Entuzijaste poput nekih od nas ništa ne obraduje toliko kao konceptualna modna kreacija, koja odavne komade dovodi do same granice sa umetničkim instalacijama. Iako se modi često poriče ravnopravno prisustvo u društvu sedam umetnosti, poslednjih se decenija nakupilo dovoljno dokaza kojima ona može braniti svoju čast pred oštrim sudom elitistički orijentisanih teoretičara. Jedan u nizu brojnih argumenata jeste diplomski (!) rad mlade španske dizajnerke Raquel CuetoChola haljina.

Pre nego pomislite da je autorka kreirala kojekakav omaž Zdravku Čoliću, odmah ćemo razjasniti. Naime, chola je kolokvijalni termin u španskom jeziku, koji jednostavno znači – glava. No, zavisno od konteksta, koristi se kako bi označio presudu, shvatanje, poimanje. Tako shvaćeno, jasno je zašto je Raquel odabrala upravo ovaj naziv. Optička iluzija koju haljina stvara, zahvaljujući pločicama sa iscrtanim očima, nije nastala tek iz puke potrebe da se poigra percepcijom. Kako je Raquel objasnila na svom Instagram profilu, Chola haljina kreirana je na taj način kako bi njome proizvela osećaj nepripadanja, doživljaj posmatračkog pogleda koji osuđuje različitosti.

Jasno vam je sada, nadamo se, kako je kreacija Raquel Cueto završila na našoj listi želja. The Chola Dress rad je iz 2019. godine, a predstavlja deo diplomske kolekcije koju je mlada dizajnerka kreirala na prestižnom univerzitetu modnog dizajna Salford, u Mančesteru.

Foto: Instagram (@raquelcuetoruiz)

Učitati još
Zatvori