Casa de Vidro: Modernistički dom Line Bo Bardi smešten u šumama Sao Paola
Casa de Vidro: Modernistički dom Line Bo Bardi smešten u šumama Sao Paola

Casa de Vidro: Modernistički dom Line Bo
Bardi smešten u šumama Sao Paola

Rođena Achillina Bo, a poznatija kao Lina Bo Bardi, bila je brazilska arhitektica italijanskog porekla čija zdanja krase mnoge lokalitete ove južnoameričke zemlje. Njeno se ime, međutim, često izostavlja iz istorijskih pregleda modernističke tradicije. Stoga, 31. godišnjicu smrti Line Bo Bardi koristimo kao priliku da se prisetimo Case de Vidro – njenog prvog projekta, znamenitnog zdanja okruženog tropskom florom Sao Paola.

casa de vidro
@institutobardi

Architecture and Nature

Zajedno sa suprugom, takođe arhitektom Pietrom Maria Bardiem, Lina Bo Bardi zamenila je 1946. godine italijansku domovinu za novi život u Brazilu. Na brazilskom su tlu oboje izgradili svoje karijere, a Casa de Vidro bila je prvi korak koji je Lina načinila ka redefinisanju modernističkog pejzaža ove zemlje. Nastala sa idejom da bude porodični dom, ova staklena kuća postala je prototip modernizma u arhitekturi, i to posebno onog koji je Lina Bo razvijala kroz svoji stil.

casa de vidro
Lina Bo Bardi u Casi de Vidro (@palottarq)

Vođena vizijom o pomirenju prirode i urbanističkih tvorevina, inspiraciju je tražila u seoskoj arhitekturi Brazila, ali i novom američkom stilu tog vremena. Tako se na Casi de Vidro očitava uticaj Raya i Charlsa Eamesa, te fascinacija njihovim čuvenim zdanjem iz 1949. godine. U nastojanju da svoji modernistički jezik prilagodi brazilskoj ruralnoj gramatici, Lina je kroz svoj rad na staklenoj građevini težila ravnoteži između betona i zelenih površina. Taj sklad postignut je kroz Casu de Vidro. Beton i staklo nenametljivo su pronašli svoje mesto među drvećem nekadašnje Atlantske šume.

casa de vidro
@chromasf
@institutobardi

Trideset godina kasnije

Instituto Lina Bo e P.M. Bardi bračni par je osnovao 1990. godine, sa željom da, kroz rad instituta, brazilsku umetnost i kulturu predstave internacionalnoj umetičkoj sceni. Nakon njihove smrti, Institut je premešten u Casu de Vidro, gde se i danas nalazi veliki deo njihove lične kolekcije umetnina. Osim toga, prostor služi i kao izložbena galerija gde su često postavljeni radovi savremenih umetnika.

@herz.und.blut
@institutobardi
@institutobardi

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori