Art đir: Arhitektura u fokusu
Art đir: Arhitektura u fokusu

Art đir: Arhitektura u fokusu

Beogradska međunarodna nedelja arhitekture – BINA održava se po 18. put, pa je tako arhitektura postala predmet razgovora na nekoliko važnih galerijskih i umetničkih prostora širom grada. Koristimo poslednje dane manifestacije kako bismo u okviru našeg art đira posetili preostale izložbe nastale u okviru ovogodišnjeg programa, a vas pozivamo da učinite isto.

Arhitektura u Španiji u 21. veku: Procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe, Institut Servantes

Iako arhitektonski i urbanistički pejzaž Španije neretko vezujemo za sasvim specifičan mediteranski stil, slika ove zemlje značajno se promenila u poslednjih par decenija 21. veka. Najbolji prikaz tome jeste upravo izložba koju ove godine organizuju Ambasada Španije, Institut Servantes i festival BINA. Rikardo Santonha (šp. Ricardo Santonja) fotograf je koji je svojim izoštrenim okom zabeležio način na koji se razvijala arhitektura u Španiji u poslednjih 20 godina. Njegova vizura nudi novi i jedinstven uvid u načine na koje komuniciraju arhitektura, inženjerstvo, ali i širi društveno-sociološki kontekst jedne zemlje.

Izložba je otvorena do 30. juna.

Ricardo Santonja

to dwell:BEST – Južni Tirol/Beograd, Galerija FLU

dwell, v

(1) to remain for a time
(2) to live as a resident; to exist, lie

Merriam-Webster.com Dictionary,
Preuzeto 8. 6. 2023.

Oslanjajući se na značenje ovog engleskog izraza, BINA je u saradnji sa Savezom likovnih umetnika Južnog Tirola (SKB) kreirala jedinstvenu konceptualnu izložbu, a koja posetiocima pruža uvid u proces i rezultat arhitektonskog stvaralaštva. Šest arhitekata – uključujući tri iz Beograda i tri iz Južnog Tirola – pripadaju različitim generacijama. Polazeći od zajedničkog imenitelja – glagola to dwell, grupa arhitekata koncpiriala je postavku kojom nudi raznovrsna shvatanja ovog izraza, te forme koje obitavanje – i, šire, egzistencija – mogu da poprime, viđeni kroz prizmu autora sa različitih podneblja i različitih umetničkih tendencija. Prikazani projekti na taj način omogućavaju posetiocima da istraže individualne dizajnerske inspiracije i lične forme predstavljanja.

Izložba je otvorena do 16. juna.

to dwell:BEST

Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945–1991, Likovna galerija

Javni spomenici izgrađeni u određenom društveno-sociološkom okruženju neki su od najpostojanijih relikvija prošlosti, vremena koja mogu biti izrazito ideološki i/ili vrednosno distancirana od našeg. Pa opet, oni su nesamerljivi ostaci na kojima se gradi kulturno nasleđe jednog podneblja, bilo nacionalnog ili šireg, geografskog. Iako Jugoslavija kao nacionalna instanca više ne postoji, njena zaostavština umnogome i dalje živi kroz skulpture i arhitektonska zdanja izgrađena u periodu od 1945. do 1991. godine. Međutim, zamagljena istorijskom komponentom, njihova esteska vrednost neretko ostaje zanemarena. Stoga, izložbama poput ove, ističe se značaj koji ovi spomenici imaju iz umetničke perspektive.

Izložba traje do 17. juna.

Spomenik "Popina", Bogdan Bogdanović (1981)

Foto: BINA

Učitati još
Zatvori