10 evropskih izložbi koje vredi posetiti
10 evropskih izložbi koje vredi posetiti

10 evropskih izložbi koje vredi posetiti

Nakon što smo virtuelno zavirili u postavku Karl Lagerfeld: A Line of beauty u Muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku, sastavili smo spisak od 10 evropskih izložbi koje zaista vredi posetiti, a trenutno se prikazuju.

10 evropskih izložbi koje vredi posetiti

Dana Schutz

9. februar – 11. jun 2023.

Retrospektivna izložba američke umetnice Dane Schutz čiji rad je prepoznatljiv po gestualnim, figurativnim slikama koje često kao polaznu tačku uzimaju određenu temu ili narativ, biće prikazana u Muzeju moderne umetnosti Luizijane nedaleko od Kopenhagena. Na izložbi će biti predstavljena umetnička dela nastala tokom dvadeset godina duge karijere Dane Schutz, sa fokusom na radove koje je muzej nedavno uvrstio.

Vermeer

10. februar – 7. jun 2023.

Iako je izložba trenutno rasprodata, uvek postoji mogućnost puštanja dodatnih karata u prodaju. Postavka se nalazi u Rajks muzeju u Amsterdamu, a ono što je čini posebnom jeste to što priređena izložba okuplja na jednom mestu 28 slika od ukupno 30-ak koje je Vermeer za kratak radni, ali i životni vek, stvorio. Mnoga dela su prvi put dospela na holandsko tle otkada su isto napustila.

Donatello: Sculpting the Renaissance

11. februar – 11. jun 2023.

Donatello važi za jednog od najistaknutijih renesansnih vajara koji je ostavio neizbrisiv trag na brojnim mestima u Italiji. Postavka Sculpting the Renaissance jedna je od najvećih kada govorimo o radu italijanskog umetnika rođenog u Firenci prepoznatljivog po prvoj skulturi golog muškarca „David“, a biće izložena u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu. Pored izložbe, muzej je pripremio i dodatne programe za posetioce.

Golden Mummies of Egypt

18. februar 2023.

Manchester Museum je nakon dve godine ponovo otvoren 18. februara tekuće godine, a prva postavka fokus stavlja na ideju zagrobnog života u starom Egiptu. Iako je ulaz na izložbu Golden Mummies of Egypt besplatan, ipak je neophodno rezervisati kartu ranije.

After Impressionism: Inventing Modern Art

25. mart – 13. avgust 2023.

U Nacionalnoj galeriji u Londonu izložena je postavka na kojoj su predstavljena dela Paula Cezannea, Vincenta van Gogha i Paula Gauguina, a koja ispituje njihov uticaj na mlađe generacije francuskih umetnika, na njihove vršnjake i na krugove umetnika širom Evrope u Barseloni, Berlinu, Briselu i Beču. Na izložbi će biti prikazano više od stotinu slika i statua nastalih između 1880. i 1914. godine i prati stvaranje nove, moderne umetnosti, oslobođene konvencija, uzimajući u obzir ekspresionizam, kubizam i apstrakciju.

Manet / Degas

28. mart – 23. jul 2023.

Édouard Manet i Edgar Degas živeli su i stvarali u isto vreme. Dva potpuno različita umetnika obeležila su početke moderne umetnosti u Francuskoj, a postavka Manet / Degas u Muzeju Orsej u Parizu ispituje razlike i potencijalne sličnosti u njihovim radovima.

Hugo van der Goes: Between Pain and Bliss

31. mart – 16. jun 2023.

Hugo van der Goes jedan je od najznačajnijih flamanskih umetnika kasnog 15. veka čiji rad se vezuje za oslikavanje oltarskih slika i portreta. Tokom života postao je arhetip problematičnog umetnika, a dvanaest od ukupno četrnaest njegovih dela biće izloženo u Galeriji Gemelde u Berlinu.

Basquiat x Warhol. Painting 4 Hands

5. april – 28. avgust 2023.

Nešto slično postavci Manet / Degas u Fondaciji Louis Vuitton u Parizu biće predstavljena izložba dva najuticajnija umetnika dvadesetog veka. Andy Warhol i Jean-Michael Basquiat bili su bliski prijatelji, a u periodu između 1984. i 1985. godine radili su na seriji od 160 slika, a među njima se nalazi i osam radova sa potpisom obojice umetnika. Takođe, na izložbi se nalaze i radovi drugih istaknutih umetnika koji su definisali umetničku scenu Njujorka tokom osamdesetih godina poput Keitha Haringa i Jenny Holzer.

Hilma af Klint & Piet Mondrian

20. april – 3. septembar 2023.

Još jedna dualna izložba nalazi se na našem spisku preporuka. Naime, Hilma af Klint i Piet Mondrian naizgled nemaju ništa zajedničko, a ipak oboje važe za pionire apstraktne umetnosti. Shodno tome, britanski muzej Tejt izložbom Hilma af Klint & Piet Mondrian, na kojoj će se naći više od 250 umetničkih radova, nastoji da otvori dijalog između stvaralaštva ovo dvoje umetnika.

Luxury and Power: Persia to Greece

4. maj – 13. avgust

Britanski muzej u Londonu poznat je po najboljim istorijskim izložbama u Evropi, a 2023. godinu obeležiće ona o luksuznim objektima koji su bili sinonim za moć u staroj Persiji i Grčkoj. Na postavci Luxury and Power: Persia to Greece biće ižloženi predmeti od zlata, srebra i stakla, uključujući i izvanredno Blago iz Panađurišta.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori