Šta čitaju poznati: Dua Lipa
Šta čitaju poznati: Dua Lipa

Šta čitaju poznati: Dua Lipa

Dua Lipa često na svom Instagram profilu podeli sliku sa knjigom u ruci. Pevačica je nebrojano puta sa svojim fanovima preko ove društvene mreže delila svoje čitalačke preporuke. Osim toga, pokrenula je i svoj newsletter servis gde, između ostalog, povremeno pomene i dela koja su na nju ostavila poseban utisak. Nakon Margot Robbie i Andrew Garfielda, na red je došla biblioteka britanske pevačice.

Sjaj (eng. Luster), Raven Leilani

Sjaj je debitantski roman američke spisateljice Rejven Lejlani. Dvadesete godine period su života koji po prirodi sa sobom nosi brojna unutrašnja previranja, te promene koje mogu predstavljati izazov kada se odjednom nađete u svetu „odraslih“. Ono što Lejlanijeva svojim delom pokušava jeste pronalaženje jedne nove perspektive. Humorom, ali i sirovom iskrenošću, njena junakinja vodi nas kroz usamljenost, rizike te male pobede koje dolaze u potrazi za mestom pod njujorškim suncem.

Normalni ljudi (eng. Normal People), Sally Rooney

Ako smemo da se usudimo i nečija dela proglasimo budućim klasicima, onda su to romani irske književnice Sali Runi. Normalno ljudi bila je priča koja je njeno ime učinila poznatim širem čitalačkom auditorijumu, zavredivši simpatije većeg dela istog, a posebno publike mlađe generacije. Jedinstven stil pisanja dozvoljava da potpuno utonemo u naraciju; isprepletenost dijaloga i unutrašnjih doživljaja tehnika je koju Sali upošljava pedantno i precizno. Priče koje na prvi pogled mogu delovati jednodimenzionalno, dubljim zalaženjem otkrivaju prizmu psiho-socijalnih pitanja. Njen drugi po redu roman centiran je u odnosu dvoje mladih ljudi, ali zapravo pokriva širi spektar fenomena koji su relevantni omladini u aktuelnom društvu – bilo irskom ili nekom nama bližem.

Polovina koja nedostaje (eng. The Vanishing Half), Brit Bennett

Delo Brit Benet duboko je prožeto socijaloškim, psihološkim, ali i feminističkim implikacijama rasne podele u Americi. Iskustva njenih junakinja ogledalo su za društvo u kojem se nalaze, primoravajući ga da se osvrne na sopstveni odraz. Prijem kod publike je pokazao da je ovime ostvarena jedna nova tačku gledišta ne samo u savremenoj američkoj književnosti, već i širem sociološkom kontekstu.

Fotografije preuzete sa: Profimedia / delfi.rs

Učitati još
Zatvori