Šta čitaju poznati: Andrew Garfield
Šta čitaju poznati: Andrew Garfield

Šta čitaju poznati: Andrew Garfield

Bićemo potpuno iskreni sa vama. Iako smo gledali mnoga filmska ostvarenja u kojima igra Andrew Garfield, on nikada nije bio na vrhu naše liste omiljenih glumaca. Ne možemo reći ni da postoji neki poseban razlog – pripisaćemo to spletu životnih okolnosti. Međutim, nakon što smo nedavno otkrili njegovu listu knjiških preporuka, slobodno možemo reći da se to promenilo. Ispostavilo se, naime, da se među njegovim favoritima nalaze i neki od naših. Odlučili smo, stoga, da podelimo sa vama koja su to ostvarenja koja spajaju redakciju Journal-a i Garfielda.

Ono što povezuje sva tri dela o kojima ovde govorimo jeste jedinstven pristup prozi. Kako su sva tri autora ujedno i pesnici, ta se činjenica ogleda u njihovom jedinstvenom jeziku, ali i pristupu fenomenima koje opisuju i analiziraju.

Upstream: Selected Essays, Mary Oliver

Zbirka eseja Upstream, američke književnice i pesnikinje Mary Oliver, uvodi nas u njena kontemplisanja ljubavi, književnosti, samoće, prirode. Zahvalnost i uvažavanje koje autorka oseća prema magiji prirodnih sila i misterioznosti jednostavnih stvari, zahvaljujući njenom poetičnom, lirskom jeziku, sa lakoćom se prenosi na čitaoca. Ako je neko znao kako da romantizuje svaki aspekt svog života, onda je to Mary Oliver. Međutim, ona je to činila na jedan nepretenciozan, iskonski način, zbog čega njena promatranja imaju moć da promene način na koji posmatramo svet oko sebe. Uspevala je da pronađe lepotu i misterioznost u najjednostavnijim aspektima života. Njen neporažen duh uliva nade, strpljenja i topline.

Izdanje na engleskom možete nabaviti putem Book Depository-a.

Pisma mladom pesniku (eng. Letters to a Young Poet), Rainer Maria Rilke

Kolekcija od 10 pisama, naslovljena Pisma mladom pesniku, predstavlja deo prepiske između austrijskog pesnika i njegovog učenika. Rainer Maria Rilke u njih je uneo sva svoja učenja, ne samo o kreativnom radu, već i o ljubavi, samoći i mnogim drugim životnim okolnostima sa kojima se svako, pre ili kasnije, susretne. Međutim, Rilkeov pristup nije toliko didaktički, koliko je saosećajan i empatičan. Njegovi saveti su dobronamerni, puni nade, ali nema usiljenog optimizma. Možda baš zato rezonuju sa mladim umetnicima, ali i bilo kim ko traga za odgovorima. Iako se kroz pisma obraća mladom Kappusu, osetićete kao da Rilke zapravo piše vama, a njegove će reći ostati uz vas još dugo.

Izdanje na engleskom možete nabaviti putem Book Depository-a.

Na zemlji smo nakratko predivni (eng. On Earth We’re Briefly Gorgeous), Ocean Vuong

Delo Na zemlji smo nakratko predivni debitantsko je ostvarenje američkog pisca vijetnamskog porekla. Iako se na momente mogu primetiti oscilacije u naraciji, ono što se održava konstantnim kroz čitav. Iako označen kao roman, u izvesnom smislu ovo je delo autofikcije, s obzirom da je u značnoj meri zasnovano na iskustvima koje je Ocean Vuong doživeo tokom odrastanja. Njegov je književni jezik, pa samim tim i ovo delo, teško opisati, a da ne upadnemo u zamku pojednostavljivanja njegove magije. Iako na momente apstraktni, njegovi opisi emocija, tačnije njihovo prevođenje u verbalne kodove, veoma su specifični i precizni. Kompleksnost odnosa između majke i deteta Vuong prenosi na istančan, emotivan način, i time uspeva da opiše osećanja koja često izmiču rečima.

Knjiga je prevedena na srpski, u izdanju Kontrast izdavaštva.

Foto: Instagram (@zegnaofficial), Book Depository, Amazon, Kontrast izdavaštvo

Učitati još
Zatvori