Pet stvari koje bi trebalo da znate ukoliko volite Egona Schielea
Pet stvari koje bi trebalo da znate ukoliko volite Egona Schielea

Pet stvari koje bi trebalo da znate
ukoliko volite Egona Schielea

Kao što već možda znate Egon Schiele bio je predstavnik austrijkog ekspresionizma sa početka dvadesetog veka. Poznat je po svojim delima koja su slikana tehnikom ulje na platnu, ali i po crtežima u kojima dominira grafika. Umro je mlad u svojoj dvadeset i osmoj godini života od španske groznice koja je vladala početkom Prvog svetskog rata. Prepoznatljiv je i po svom ekstravagantnom načinu života koji je imao velikog uticaja na njegovo sveukupno stvaralaštvo.

Austrijski slikar i danas je tema mnogih naučnih opservacija, a mnogim mladim umetnicima današnjice služi kao glavna okosnica ekspresionističkog pristupa u slikarstvu.

Zbog rasprostranjenosti njegovih dela koje imaju uticaj do danas i na savremenu umetnost dvadesetprvog veka, odlučili smo da vam predstavimo pet stvari iz života Egona Schielea koje su bitne kako biste još bolje razumeli njegov rad.

Rani gubitak oca

Egon Schiele je još od najmlađih dana bio zainteresovan za slikarstvo i crtanje. Kao mali bio je zaljubljenik u vozove i često je oslikavao motive iz prirode i svoje okoline. Kako je period njegovog odrastanja bio nezahvalan kada je reč o razumevanju umetnosti, posebno slikarstva, otac Egona Schielea oduzeo je svom sinu sve dotadašnje crteže. I pored nerazumevanja svog oca za razvoj talenta koji je Schiele posedovao, ovaj slikar je i dalje bio veoma naklonjen svome ocu.

U momentu kada je njegov otac preminuo od posledica sifilisa, Schiele je imao svega četrnaest godina. U više navrata je isticao tokom svog odraslog doba kako mu otac nedostaje i kako nikada neće prestati da žali za njim.

Druženje sa Gustavom Klimtom

Mladi austrijski slikar se sa svojih šesnaest godina preselio u Beč kako bi upisao studije lepih umetnosti. Nakon što je uspeo da upiše akademiju, sa svojih sedamnaest godina upoznaje lično Gustava Klimta sa kojim počinje da gradi prijateljski odnos. Schiele je u više navrata govorio kako je Klimt njegov najbolji mentor, te kako mu on pomaže da izgradi svoju karijeru na austrijskoj umetničkoj sceni. Ova tvrdnja će se i mnogo godina nakon upoznavanja ova dva slikarska velikana potvrditi.

Klimt je imao veliki uticaj na rad tada mladog Schielea. Nakon što je odlučio da napusti studije, Klimt počinje da razvija sebi svojstven stil koji je do danas poznat po portretima, autoportretima, erotskim prikazima ljudskog tela. Međutim Klimtov jak uticaj može se primetiti na njegovim ranim delima.

Ljubavni trougao

Gustav Klimt i Egon Schiele imali su zajedničku ljubavnicu koja je prvobitno bila Klimtov model, Wally Neuzil. Nakon što se ova mlada žena odlučila da ipak uđe u romantičnu vezu sa Schieleom, 1911. njih dvoje se sele u Češku. Odnos je trajao svega četiri godine, nakon čega se  Wally vraća u Beč Klimtu.

Jedan period svog života Schiele je ostao da boravi u Češkoj.

Problemi sa državnim organima

Nakon što ga je Wally napustila, Schiele dobija opasne optužbe od strane sugrađana i komšija na račun svog načina života. Mnogima nije prijalo to što Schielu u posetu dolaze mlade devojke i mladići modeli. Neki su čak njegov dom okarakterisali kao mesto gde se skupljaju problematični mladi. Nakon ovih optužbi Schiele je proteran iz Češkog sela u kom je živeo.

Vraća se u Beč međutim, tamo ga prati isti problem. Komšiluk nije želeo da prihvati njegov način življenja, a stvar je čak otišla jednu stepenicu dalje, te je Schiele bio optužen za zavođenje maloletne devojke. Ove optužbe su odbačene na sudu međutim, Schiele je morao da provede dvadest i četiri dana u zatvoru zbog golotinje na crtežima kojima su navodno svedočila nepunoletna deca.

Prerani odlazak

Nakon svih incidenata kroz koje je mladi slikar tokom svog života morao da prođe usledio je Prvi svetski rat. On je sa sobom doneo i špansku groznicu od koje Schiele i njegova tadašnja trudna žena nisu mogli da pobegnu. Preminuo je veoma mlad 1918. godine, a za sobom je ostavio oko 300 slika – ulje na platnu, i preko hiljadu crteža.

Njegov kratak životni vek uskratio nas je za još mnoštvo fenomenalnih dela.

Još tekstova na temu kulture i umetnosti pročitajte ovde. 

Foto: Instagram.

Učitati još
Zatvori